Tri ribara preživela dva sata na moru držeći se za ručni frižider: Spasioci reagovali čim su primili poziv u pomoć

03.02.2023

14:41

0

Nesrećni muškarci imali su samo jedan način za komunikaciju sa vlastima i drugim čamcima

Tri ribara preživela dva sata na moru držeći se za ručni frižider: Spasioci reagovali čim su primili poziv u pomoć
Spasavanje ribara - Copyright Printscreen Twitter/HotSpotHotSpot

Tri muškaraca koja su se nadala spasu nakon što se njihov čamac prevrnuo u sredu u uzburkanom Indijskom okeanu pronašli su ručni frižider sa ledom koji pluta i uhvatili se za njega kako bi zadržali glave iznad vode i ostali zajedno.

Trojac je pecao oko 15 kilometara od obale Albanija (Zapadna Australija) kada je u njihov čamac počela da ulazi voda. Muškarci su bili primorani da uzmu prsluke za spasavanje dok je plovilo tonulo.

Talasi su dostizali i visinu od dva metra, prema SeaTemperature.info. Potpuno odeveni ribari plutali su u vodi od 20 stepeni više od dva sata. Iako bi zvuči kao toplo, voda oduzima toplotu telu 25 puta brže od vazduha, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Do iscrpljenosti ili pada u nestvst može doći u roku od dva do sedam sati.

 

 

Srećom, trio je imao EPIRB (radio svetionik koji pokazuje položaj u hitnim slučajevima). Uređaj na baterije prenosio je kontinuirani poziv u pomoć koji je Australijska uprava za pomorska bezbednost primila oko 13 časova.

Ribari nisu imali nikakvu drugu komunikaciju sa vlastima ili drugim čamcima, pa su samo čekali i nadali se da će ih neko pronaći.

U snimku se vidi kako spasilački helikopter prilazi muškarcima, koji su se skupili radi topline i držali se za plavi ručni frižider. Njih trojica su spašeni i niko nije zadobio teže povrede.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike