Zašto niko ne sme da uzme ogrlicu od zuba davno izumrle životinje sa potonulog Titanika? (VIDEO)

20.06.2023

18:48

0

Autor: K. O.

Ogrlica je raskošno lepa

Zašto niko ne sme da uzme ogrlicu od zuba davno izumrle životinje sa potonulog Titanika? (VIDEO)
Film "Titanik" - Copyright Profimedia

Dok se traga za misteriozno nestalom podmornicom "Titan" koja je obilazila potonuli Titanik, ponovo su se aktuelizovale priče koje i sto godina od potonuća i dalje intrigiraju kako ljude, tako i naučnike širom sveta.

Velika pomorska tragedija dogodila se u ranim jutarnjim časovima, 15. aprila 1912. godine, a Titanik je sa sobom na dno okeana odneo i 1.500 duša. Njegova olupina koja i dalje leži na dnu ne prestaje da zaokuplja maštu istraživača i to iz najrazličitijih oblasti.

Krhotine broda rasute su po dnu severnog dela Atlantika na površini od oko 400 hektara. Razjedaju je mikroorganizmi, dok naučnici i avanturisti prate stanje olupine broda, bez mnogo prilike da je vide ili redovno proučavaju.

Međutim, kompanija specijalizovana za podvodna istraživanja i mapiranje morskog dna po imenu Magelan Ltd sa ostrva Gernsi je u saradnji sa produkcijskom kućom Atlantic Productions iz Londona rešila da napravi 3D maketu Titanika. Da bi to postigli, bespilotne podmornice su više od 200 sati proveli ispod vode i snimali ostatke olupine.

Youtube/OceanGate Expeditions
 

Ova pretraga dala je mnogo zanimljivih otkrića, a stručnjaci su uočili jedan neobičan nalaz. U pitanju je ogrlica napravljena od zuba i zlata. Da stvar bude interesantnija u pitanju je ostatak megalodona, džinovske morske životinje koja je izumrla pre 3.6 miliona godina.

"Usnimljena ogrlica je raskošno lepa, a ovakva otkrića oduzimaju dah", istakao je izvršni direktor organizacije Magelan, Ričard Parkinson.

Zatim je dodao kako on i njegov tim sada pokušavaju da otkriju kome je ovaj komad nakita pripadao uz pomoć veštačke inteligencije. Ukoliko se utvrdi u čijem vlasništvu je bila, potomci individue će biti kontaktirani i obavešteni o otkriću.

S tim što, za sada ne postoji način da se ona i izvuče sa olupine, jer je prema dogovoru koje su SAD-e i Velika Britanija sklopile - bez specijalnog odobrenja nemoguće uzeti bilo šta sa Titanika, piše nationalgeographic.rs.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike