Dve misteriozne priče koje su predvidele tragediju „Titanika“: Sličnosti su jezive

05.12.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove knjige sadrže detalje koji se neverovatno poklapaju sa onim što se desilo u stvarnosti

Dve misteriozne priče koje su predvidele tragediju „Titanika“: Sličnosti su jezive
Film "Titanik" - Copyright Profimedia

Potonuće čuvenog „Titanika“ inspirisalo je bezbroj priča, što nije ništa neobično jer je luksuzni prekookeanski brod koji je potonuo u hladni Atlantski okean na svom prvom putovanju, kada je poginulo 1500 ljudi, tragična priča puna opasnosti.

Profimedia
 

Međutim, dve fiktivne priče nastale pre katastrofe zaslužuju naročitu pažnju. One sadrže detalje koji su jezivo slični sa onim šta se desilo u stvarnosti. Naravno, važno je upamtiti da su prekookeanski brodovi bili glavni način putovanja krajem 19. i početkom 20. veka. Ali neke sličnosti su u najmanju ruku, neobične.

Prva priča

Prvu priču napisao je V. T. Sted, ugledni spiritualista i istraživački novinar, 1886. godine.

„How the Mail Steamer Went Down in Mid Atlantic, by a Survivor“ govori o neimenovanom brodu koji tone u Atlantiku. Glavni lik je mornar po imenu Tompson koji se brine zbog manjka spasilačkih čamaca na palubi. Ubrzo se brod sudara sa malim jedrenjakom u magli.

I dok tone, žene i deca imaju prednost za mesta na čamcima, ali izbija haos i samo 200 od 700 putnika i članova posade preživljava katastrofu. Tompson je preživeo tako što se čamac vratio i izvukao ga iz vode.

Profimedia
 

Sted završava priču poukom: „Ovako nešto se može desiti, i neminovno će se desiti ukoliko na otvoreno more budemo slali brodove sa manjkom spasilačkih čamaca.“

Strašnom igrom sudbine, Sted je izgubio život u jednoj takvoj nesreći, a još čudnije je to što je navodno bio ubeđen da će umreti tako što će ga linčovati ili će se udaviti.

Druga priča

Druga novela, „The Wreck of the Titan: Or, Futility“ Morgana Robertsona, nosi još veću sličnost sa potonućem „Titanika“.

Priča prati fiktivni prekookeanski brod „Titan“, koji udara u ledeni breg u severnom Atlantiku i tone. Ime i okolnosti zapleta nisu jedini detalji koji odgovaraju stvarnoj katastrofi. „History of the Net“ navodi više neverovatnih sličnosti između ova dva broda.

Poput „Titanika“, i „Titan“ je opisan kao najveći brod u to vreme. U stvari, veličina i dužina brodova se gotovo odudaraju, kao i brzina kojom su udarili u breg. Oba broda su imala veoma malo spasilačkih čamaca. U priči je „Titan“ nazvan „nepotopljivim“, a potonuo je u hladnoj aprilskoj noći.

Profimedia
 

Potonuće „Titana“ rezultiralo je smrću 2500 ljudi, a preživelo je samo 13. Na „Titaniku“ je pogilnulo 1500 ljudi, dok je 705 preživelo.

Nakon što je „Titanik“ potonuo, knjiga je doživela reizdanje, a Robertsona su proglasili vidovitim. On je rekao da se prosto razumeo u mornaričke operacije: „Znam o čemu pišem, to je sve.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike