Da li Lenjin ostaje na Crvenom trgu?

19.09.2020

11:40 >> 12:19

0

Autor: A.G.

U najnovijem istraživanju onlajn servisa Superjoba među ruskim stanovništvom, preko 40 posto ispitanika smatra da Lenjinov mauzolej treba ukloniti sa Crvenog

Da li Lenjin ostaje na Crvenom trgu?
Copyright Lenjin na Crvenom trgu Profimedia

Dovršen 1930. godine, Lenjinov mauzolej nalazi se pored kremaljskog zida na Crvenom trgu i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji.  O statusu Lenjinovog  leša  često  se raspravlja u ruskim medijima. U tim raspravama mogu se čuti razni predlozi pa čak i da telo treba prodati Vijetnamu ili Kini, državama u kojima i dalje postoji komunizam kao ideologija.

Lenjinov mauzolej na Crvenom trgu u Moskvi Profimedia

Interesantan stav ima 17 posto ispitanika ove ankete, koji smatraju da mauzolej i telo treba da ostanu na Crvenom trgu dok ne premine i poslednja  osoba koja je rođena u doba Sovjetskog Saveza. Interesovanje za kupovinu Lenjinovog leša objavio je i američki umetnik gruzijskog porekla David Datuna. On želi da izradi repliku mauzoleja u Vašingtonu.

Lenjin, čije je pravo ime bilo Vladimir Uljanov, bio  jе ruski revolucionar, državnik, filozof i publicista, predvodnik Oktobarske revolucije 1917. u Rusiji. Osnivač prve Komunističke partije i Sovjetskog Saveza.  Nakon njegove smrti 1924. godine, njegovo  telo je balsamovano kako bi ga sačuvali za javni prikaz.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: www.rt.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike