Zašto se budimo tokom noći i kako da najlakše ponovo utonemo u san?

02.03.2023

20:21

0

Autor: K. O.

Sručnjaci dali nekoliko saveta kako da nastavite sa spavanjem

Zašto se budimo tokom noći i kako da najlakše ponovo utonemo u san?
Spavanje - Copyright Freepik

Samo ste se trgli iz sna u tri sata ujutru i to bez ikakvog razloga? I dok nekim ljudima nije problem da se vrate u carstvo snova, drugi moraju da broje ovce sve do jutra.

A posebno nas uznemirava saznanje da za samo nekoliko sati mora da se ustane što dodatno pogoršava situaciju. Iznova vas muči pitanje zašto se budite noću i kako možete ponovo da zaspite.

Stručnjaci i za ovo imaju objašnjenje. Naime, dok spavamo prolazimo kroz nekoliko ciklusa od 90 minuta. Ovi ciklusi sadrže različite faze sna. U drugom delu ulazite u lakši san.

- Mnogo je verovatnije da ćete se probuditi i na najmanji nadražaj, kao što je automobil koji prolazi napolju ili vaš partner koji se lagano pomera - kaže stručnjak za spavanje dr Nil Stenli, bivši predsednik Britanskog društva za spavanje, pa dodaje - Ujutro je malo verovatno da ćete se setiti da ste se probudili tokom noći. Ali za deo nesrećnika nije tako lako samo se okrenuti i nastaviti sa spavanjem. '

Pexels
 

Greg Marej, profesor i direktor Centra za mentalno zdravlje Tehnološkog univerziteta Svinbrn, objasnio je da je buđenje tokom noći tipično za vreme oko 3 i 4 sata ujutro.

- Dok se telo priprema za jutro, središnja telesna temperatura i hormoni budnosti počinju da rastu, a želja za spavanjem se smanjuje. Svemu tome dodajte malo stresa i postoji dobra šansa da će buđenje postati potpuno samosvesno stanje - objašnjava.

Freepik
 

Takođe je rekao da je za sate pre zore verovatnije da ćemo se probuditi i odmah nastaviti spavati, prvenstveno jer je mračno i nema nikoga ili ničega da nas ometa.

Stručnjaci su dali i nekoliko saveta za spavanje koji će vam pomoći da se vratite u san odmah nakon buđenja:

  • izbegavajte odlazak u WC
  • prestanite da proveravati koliko je sati
  • nemojte konzumirati alkohol pre spavanja
  • dovoljno ohladite prostoriju u kojoj spavate
  • umirite svoj um

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike