Ova bolnica već čitav vek popravlja lutke i čini da dečji ranjeni prijatelji budu kao novi

28.11.2022

15:08

0

Autor: 24sedam

Lutke i dalje stižu iz cele Australije, pa čak i sa Novog Zelanda

Ova bolnica već čitav vek popravlja lutke i čini da dečji ranjeni prijatelji budu kao novi
Bolnica za lutke - Copyright Profimedia

U današnje vreme teško je zamisliti da bi neko želeo da popravi svoju staru igračku. Ali zaista, u Sidneju postoji „bolnica“ za lutke gde radnici popravljaju prste na rukama, nogama i glavi, popravljaju polomljene očne duplje voljenih lutaka i vraćaju im prvobitnu slavu. Još je neverovatnija činjenica da ovo mesto postoji više od jednog veka.

Bolnicu za lutke otvorio je 1913. g. Harold Čepman stariji kao deo njegove obične prodavnice, a nastala je kao posledica lošeg transporta. U to vreme, Haroldov brat se bavio uvozom lutaka iz Japana. Tokom procesa transporta, gumene trake koje drže lutke bi pukle ili nestale, a Harold je bio taj koji je smislio način da ih popravi.

Kada su kupci saznali da Harold popravlja lutke, počele su da unose svoje odrpane lutke i plišane životinje, i nastao je posao.

Profimedia
Bolnica za lutke

Posao je 1930-ih preuzeo Haroldov sin, takođe Harold Čepman, koji je preselio bolnicu za lutke i proširio posao na popravke kožne galanterije, tašni, rukavica, igračaka, kišobrana – praktično svega što se moglo popraviti.

Pravi procvat je nastupio 1939. godine sa Drugim svetskim ratom kada su jedine igračke koje je većina dece mogla da priušti bile su one koje su već posedovali, a zahtevi za popravkom su naglo porasli.

Profimedia
Bolnica za lutke

Ovu neobičnu bolnicu danas vodi gospodin Džef Čepmen, sin Harolda mlađeg koji je nastavio da obavlja popravke sa istom strašću i entuzijazmom kao i njegov otac i deda.

Bolnica za lutke nije samo treća generacija vlasnika, već i treća generacija „lekara“, a veštine i znanja se prenose kroz porodicu servisera. Poput prave bolnice, rad zavisi od dostupnosti i rasporeda specijaliste, jer je svaki lekar specijalizovan za svoju oblast.

Sa stotinama plastičnih nogu, ruku i glava naslaganih visoko u kutijama, izgleda kao ukleto odmorište za stotine neželjenih lutaka koje su odbacile devojčice koje više ne žele da se igraju sa njima.

Profimedia
Bolnica za lutke

Bolnica za lutke sada pokriva neverovatan spektar popravki od starinskih i modernih lutaka, plišanih i mekih igračaka, do kolica i konjića na ljuljanje, pa čak i kofera, tašni, kišobrana i porcelana. Do danas, bolnica je popravila više od 3 miliona lutaka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike