Vazduh oko vas utiče na to kako igrate šah, otkrili su naučnici

19.02.2023

10:32

0

Autor: A.G.

Igrači prave više grešaka kada su izloženi zagađenju

Vazduh oko vas utiče na to kako igrate šah, otkrili su naučnici
Kakve veze imaju šah i zagađenje vazduha - Copyright Pixabay

Nova studija je otkrila da su, kada se koncentracija finih čestica u vazduhu poveća za određenu količinu, šahisti pravili veći broj grešaka na turnirima. Štaviše, te greške su se priično povećale , što je utvrđeno softverom koji koristi veštačku inteligenciju za analizu igara.

Za novu studiju, istraživači su pratili 121 igrača na tri osmonedeljna šahovska turnira u Nemačkoj zabeleživši više od 30.000 poteza. Veštačka inteligencija im je pomogla da procene svaki potez, identifikuju optimalne odluke i obeleže greške.

Takođe su koristili senzore unutar turnirskih mesta za snimanje nivoa ugljen-dioksida i temperature vazduha.

ilustracija:pixabay
 

Istraživači su takođe uzeli u obzir kvalitet svih igrača, koristeći standardizovane šahovske ocene da bi procenili da li pad performansi može samo da ukaže na oštriju konkurenciju.

Kada su se igrači nalazili u kritičnom delu meča, dodatno opterećenje česticama povećalo je verovatnoću greške za 3,2 procentna poena, a veličinu grešaka za 20,2 procenta. Dakle, istraživanje je otkrilo da čistiji vazduh dovodi do jasnijeg razmišljanja i oštrije igre.

Pixabay
 

Ova studija koristi šah tek da bi ilustrovala šta zagađenje vazduha može učiniti ne samo plućima i srcima, već i mozgovima. Moglo bi biti mnogo širih implikacija, napominju istraživači, ako zagađenje vazduha ima slične kognitivne efekte u drugim kontekstima, tiho narušavajući naše rasuđivanje u ključnim trenucima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike