Teodora Injac, šampionka Srbije u šahu, za 24sedam: Pravi igrači moraju da budu hladne glave, ne samo kada pobeđuju, već i kada im ide loše

28.10.2020

13:30 >> 11:09

0

Uzmi je, naći će ona svog igrača”, slutio je deda kada je na poklon njenoj majci doneo ručno izrađenu šahovsku tablu

Teodora Injac, šampionka Srbije u šahu, za 24sedam: Pravi igrači moraju da budu hladne glave, ne samo kada pobeđuju, već i kada im ide loše
Copyright Promo/Stefana Milutinović

Ona je dvostruka seniorska šampionka Srbije u šahu. Od 2017. godine je članica seniorske reprezentacije Srbije. Titulu ženskog internacionalnog majstora s ponosom nosi već tri godine, a sada se nada da će se do kraja ove godine okititi i titulom ženskog velemajstora. Teodora Injac, mlada nada srpskog šaha.

“Šahovska igra je ispit uma” (Gete)

“Teško je dati definiciju nečega što predstavlja život, jer šah za mene može biti samo život”, izrekao je legendarni šahovski genije Bobi Fišer. Svoju partiju šaha živi i deli danas sa nama mlada reprezentativka u šahu Teodora Injac. Igru koja nije nastavak porodične tradicije – kako to obično biva, jer u kući niko nije znao da je igra – naučila je sa sedam godina.

A priča počinje ovako.

– Svojevremeno je deda, bez obzira na to što je umeo samo da “pomera figure”, dobio na poklon ručno izgraviranu šahovsku tablu i figure. U trenutku kada se moja mama useljavala u stan gde sada živimo, deda joj je rekao da ponese njegov poklon, na šta je moja mama reagovala nezainteresovano. Moj deda je samo rekao: “Uzmi je, naći će ona svog igrača.” Oko pete godine, glavna zanimacija mi je bila igranje tim istim šahovskim figuricama, a nekoliko godina kasnije avanture su i zvanično počele – priseća se dvadesetogodišnja Teodora.

Posle decenije igranja šaha, kaže nam da ni sama ne zna broj odigranih partija. Ali zna koliko je naučila:

– Naučila sam mnogo toga, ali svakim danom želim da učim sve više i više. Smatram da je šah isuviše kompleksan i živ, da jedan ceo život svakodnevnog rada i truda nije dovoljan da se otkriju sve tajne koje on skriva.

Promo/Josip Dekić

I vredno uči i trenira svakog dana, jer smatra da su za svetski vrh potrebni dobra logistika, požrtvovanost, svakodnevni rad, fizička kondicija i, pre svega, mentalna snaga.

– Stabilnost je, kao i u svakom sportu, pogotovo u pojedinačnom, nezaobilazna stavka, jer pravi igrači moraju da ostanu hladne glave ne samo onda kada se ređaju pobede, već i onog trenutka kada im krene loše – otkriva nam Teodora.

I možemo samo zamisliti koliko je teško ostati koncentrisan šest sati na jednu partiju šaha, a baš toliko je trajao Teodorin najduži put do mata.

– Naravno da nije nimalo lako imati istu koncentraciju na početku i na kraju partije, jer svaka partija iziskuje nenormalno puno energije. Upravo iz tih razloga su dobra ishrana i fizička kondicija veoma važni.

Šah je više od igre, za našu sagovornicu, on je i nauka i umetnost.

– Ja, zbog stalnog stvaranja i činjenice da ne postoje dve iste šahovske partije, većim delom na šah gledam kao na umetnost i zbog presudnog elementa kompetitivnosti, naravno i na sport.

Privatna arhiva/Teodora Injac

Zanimalo nas je da li igra šah s kompjuterom i ko pobeđuje.

– Kompjuteri su postali neuporedivo jači u odnosu na to kakvi su bili ranije, tako da je misija pobeđivanja takoreći nemoguća, čak i za svetskog prvaka. Ipak, igram ponekad, jer smatram da zaista može da bude dobra vežba – iskrena je mlada šahovska reprezentativka.

Na razvijanje i uspeh Teodore Injac uticali su mnogobrojni faktori. Pored ogromnog rada i dobre organizacije, naša mlada šampionka ima veliku podršku porodice, ali, po rečima stručne javnosti, i energiju i ogromno samopouzdanje, preko potrebno za tešku fiskulturu mozga, zvanu šah.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike