Veštačka inteligencija u budućnosti će predviđati da li nam preti srčani udar

16.10.2022

18:54

0

Autor: 24sedam

Bez potrebe za merenjem krvnog pritiska ili testovima krvi

Veštačka inteligencija u budućnosti će predviđati da li nam preti srčani udar
eye-4453129_1280 - Copyright Pixabay

Stara izreka kaže da su oči ogledalo duše ali po najnovijim istraživanjima i zdravlja.

Tim akademika na čelu sa St George’s Univerzitetom u Londonu sproveo je ono što veruju da je najveća studija o mrežnjači do sada. Ono što naučnici rade danas, treba reći da je u staroj Kini bilo poznato pre više hiljada godina.

Proučavajući slike očnih jabučica i istoriju bolesti svakog učesnika, uobičajene vizuelne karakteristike u skeniranju mrežnjače poklapaju se sa koronarnom bolešću srca, srčanim udarima, infarktom miokarda i moždanim udarima.

Sistem tako može predvideti, na osnovu date fotografije mrežnjače, da li je neko u opasnosti da umre od srčanih bolesti u narednih pet godina.

Pexels
 

Ova predviđanja vestačke inteligencije su generalno bila tačna. Istraživači veruju da bi skeniranje mrežnjače moglo da se koristi u kliničkim uslovima za procenu kardiovaskularnog zdravlja pacijenta bez potrebe za merenjem krvnog pritiska ili testovima krvi, prenosi Theregister.

Ukoliko dalja istaživanje pokažu da je ovakva dijagnostika barem ista kao postojeća, onda će sigurno naći svoje mesto u medicini jer se ovakvi pregledi izvode jednostavnije od postojećih koji podrazumevaju veliki broj analiza.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike