Ove lokacije iz književnih dela zaista možete posetiti

17.02.2023

16:45

0

Autor: M. J.

Da li ste ikada pročitali knjigu koja opisuje lokaciju tako živo da ste poželeli da je vidite uživo

Ove lokacije iz književnih dela zaista možete posetiti
Edimburg - Copyright Pixabay

Često su autori inspirisani mestima iz stvarnog sveta kada kreiraju postavke svojih knjiga, bilo da su bazirane na našem ili fantazijskom svetu. To znači da čitaoci koje je ugrizla putnička buba mogu krenuti u prave avanture da istražuju neke od svojih omiljenih lokacija iz literature. 

Pixabay
 

Zamak Glamis i zamak Kavdor, Vilijama Šekspira

Iako je Magbet zasnovan na životu pravog škotskog kralja, Šekspir nije bio istoričar, a njegova verzija je veoma fikcionalizovana. Ovi zamci su zapravo izgrađeni tek oko 300 godina nakon Makbetove smrti. Međutim, oba zamka su podstakla ovu književnu vezu. Glamis, koji izgleda kao kitnjasti francuski zamak, ima stazu za šetnju koja sadrži drvene rezbarije glavnih likova iz Šekspirove drame i veliku salu nazvanu po jednoj od Magbetovih žrtava, kralju Dankanu. Naravno, ima svoju istoriju ubistava i veštičarenja, takođe (kao i većina škotskih zamkova).

Cavdor je srednjovekovna tvrđava izgrađena oko drveta božikovine (sada okamenjene u podnožju stare kule) zbog vizije koja je očigledno koju je doživeo Tane iz Kavdora. U snu mu je naređeno da pusti magarca da luta, a zatim da izgradi zamak gde god bi legao da spava. Kao i Glamis, Cavdor koristi prednost Šekspirove veze i prethodno je postavio predstavu Magbeta.

Pixabay
 

Llandudno,Alisine avanture u zemlji čuda

Alis Pleasance Lidel, sada poznata kao prava „Alisa“ u zemlji čuda provela je letnji odmor sa svojom porodicom u velškom primorskom gradu Landudno. Lidelovi su bili bliski prijatelji sa Čarlsom Dodžsonom, poznatijim po pseudonimu, Luisom Kerolom, a priča kaže da su ga inspirisale Alisine avanture u Landudnu.

Velški grad je maksimalno iskoristio ovo druženje, počevši od Belog zeca statua postavljenu iz 1933. i nastavlja se sa brojnim stazama grada čuda. Ove staze pokrivaju veći deo viktorijanskog odmarališta, koji ima najduže pristanište u Velsu, i sadrže statue likova iz Kerolovog fantastičnog romana. Sada možete čak i da istražujete staze sa proširenom stvarnošću.

Pixabay
 

Edinburg, Hari Poter

Džej K. Rouling  stvorila je svet čarobnjaka dok je živela u Edinburgu, a velika arhitektura grada i kaldrmisane uličice odražavaju se u knjigama. Kandlemaker Rov ima ploču i mural koji ga označavaju kao inspiraciju Dijagon aleje. Ali ako ukucate „Diagon Allei“ u Google mape, ona će vas poslati u ulicu Viktorija, koja je isto tako čarobna sa svojim šarenim radnjama i tajnim stepenicama.

Još jedna veza između škotske prestonice i Harija Potera može se naći u Greifriars Kirkiard, je Groblje iz 17. veka. Na groblju se nalazi nadgrobni spomenik Tomasa Ridela, koji se samo malo razlikuje po pisanju od rodnog imena lorda Voldemorta, Toma Ridla. Takođe možete posetiti mesta gde su napisani delovi Harija Potera.

BONUS VIDEO:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike