Cvet leš dobio naziv zbog mirisa

16.01.2023

14:15

0

Autor: M. J.

Ovaj neobičan cvet niče u sumatranskoj šumi Indonezije

Cvet leš dobio naziv zbog mirisa
Cvet "Leš" - Copyright Profimedia

Cvet je turistička atrakcija, ali ne može se dugo ostati u njegovoj blizini. Naime, miris koji pušta ova biljka toliko je neprijatan da opravdava njen naziv.

Profimedia
 

Neprijatan miris

Miris, zbog kojeg je ovaj cvet najpoznatiji, podseća na miris trulog mesa. Ovaj miris privlači oprašivače kao što su razne vrste insekata - buba balegar, muve i pčele. Onog momenta kad insekt sleti na cvet, polaže svoja jaja na njega, a zatim odleće, šiteći polen širom šume.

Titan arum je biljka imitator. Ona u stvari imitira omiljna mesta oprašivača, kako bi se i sama, zahvaljujući njima, proširila.

Italijanski botaničar i istraživač koji je otkrio “cvet leš” Odoard Bekari pisao je o titan arumu kao o biljci ljudožderki, međutim, ona nije čak ni mesožderka. Veruje se da je proces oprašivanja, kao i neprijatan miris cveta, zbunio ovog istraživača.

Profimedia
 

Razlog zbog kog biljka ima tako neprijatan miris je postojanje hemikalija na bazi sumpora, čiji miris podseća na miris trulih jaja. Veruje se da su uključena i jedinjenja koja se mogu naći u trulom mesu.

Profimedia
 

Širenje ove “neprijatne arome” kroz područje šume, omogućava joj velika količina toplote koju proizvodi. Botaničari navode da nije u pitanju cvet, već cvast ili skup muških i ženskih cvetova.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike