Ovo su najsušnija mesta na svetu

17.02.2023

10:35

0

Autor: M. J.

Ako volite surfovanje po pesku ovo su idealne destinacije za vas

Ovo su najsušnija mesta na svetu
pustinja - Copyright Profimedia

Otprilike 71% Zemlje sastoji se od vode, što je odlično jer nam je svima potrebna voda da bismo preživeli. Međutim, neka područja godinama prolaze bez kiše, što ih čini relativno pogodnim za stanovanje. Neverovatno,  ali 35% zemljinog zemljišta se sastoji od pustinjskih područja.

Profimedia
 
 

Pelikan Point, Namibija

Ako volite surfovanje na pesku, verovatno ste čuli za živopisni Pelikan Point, Namibija. Uprkos tome što je jedno od najsušnijih mesta na svetu, Pelikan tačka je stalno preplavljena turistima koji posećuju i žele da surfuju po njegovim peščanim dinama koje se protežu do Atlantskog okeana.

Još jedan razlog zašto turisti vole ovo mesto je taj što je klima prilagodljiva. Takođe, za razliku od nekih mesta na ovoj listi, temperatura u Pelikan tački ne postaje previše vruća ili hladna. U proseku, ovo mesto prima oko 23 milimetra padavina, što znači da meštani uživaju u čistom nebu veći deo godine. U ovoj oblasti sunce sija ukupno 2.646 sati svake godine. 

Profimedia
 

Aoulef, Alžir

Ako niste izgrađeni za vrućinu, onda Aoulef nije grad za vas. Njegova godišnja klima se sastoji od dugih leta sa ekstremno visokim temperaturama i kratkih zima sa relativno visokim temperaturama u poređenju sa drugim mestima. Prema Kopenovoj klasifikaciji klime.

Zbog male količine padavina, teren je uglavnom prekriven peščanim dinama koje svetlucaju kada sunce izlazi i zalazi. Turisti iz celog sveta posećuju ovo mesto da iskuse njegovu lepotu.

Profimedia
 

Suve doline, Antarktik

Suprotno popularnom verovanju, jedno od najsušnijih mesta na Zemlji nalazi se na Južnom polu. Suve doline su popularno poznate kao takve jer su skup dolina sa izuzetno niskom vlažnošću i malo ili nimalo ledenog pokrivača. Suve doline su rezultat katabatskih vetrova. U laičkom smislu, katabatski vetrovi rezultiraju gustim vlažnim vazduhom koji se spušta  brzinom od 320 km/h, zahvaljujući gravitaciji. 

BONUS VIDEO:


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike