Da li znate šta je starije, kokoška ili jaje?

14.02.2023

19:34

0

Autor: M. J.

Čuli ste za ovu vekovnu zagonetku: "Šta je prvo bilo: kokoška ili jaje?" Metaforički, to je potpuno uzaludna rasprava, ali naučnici ipak misle drugačije

Da li znate šta je starije, kokoška ili jaje?
Kokoška i jaje - Copyright Pixabay

Kokoške potiču od jaja, ali jaja dolaze od pilića. Dakle, šta je bilo prvo? Većina biologa nedvosmisleno tvrdi da je jaje bilo prvo. Na svom najosnovnijem nivou, jaja su samo ženske polne ćelije.

Pixabay
 

Pre nego što su se pojavila jaja sa tvrdom ljuskom i napunjena hranljivim žumancima, kičmenjaci su morali da se oslanjaju na vodene površine da bi se razmnožavali. Većina vodozemaca se i dalje suočava sa ovim vodenim ograničenjem - moraju da održavaju svoja želatinasta jaja vlažnim da bi opstala.

Pixabay
 
 
 

Naučnici misle da su prva jaja sa ljuskom evoluirala pre oko 325 miliona godina, prema Univerzitetu iz Teksasa to znači da je jaje došlo „znatno pre kokoške“.Ova prva jaja su verovatno bila savitljiva i kožasta po teksturi, slično kao jaja današnjih gmizavaca.
 

Pixabay
 

U nekom trenutku tokom procesa pripitomljavanja, poslednji predak modernih pilića bi sneo jaje koje sadrži embrion sa dovoljno genetskih razlika da bi se razlikovao od njegove roditeljske vrste. Ovo embrionalno pile bi se razvilo u ne baš kokošjem jajetu pre izleganja. Zatim, nakon dostizanja punoletstva, snelo bi prvo pravo kokošje jaje.

Na ovaj način bi se moglo reći da je kokoška prethodila kokošijem jajetu. Ali evoluciona istorija nije jednoznačna, postoje dokazi da su se kokoške ukrštale sa drugim podvrstama živine u džungli čak i nakon što su postale sopstvena genetski različita podvrsta.

Pixabay
 

Neke od ovih osobina su više ili manje očigledne kod određenih modernih rasa pilića. 

Tako da se može teško odrediti koja je piletina bila originalna. Bez obzira na to šta je bilo prvo, biolozi i filozofi se slažu da kokoške i jaja imaju nešto zajedničko: obe varijante su ukusne.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike