Jedan sasvim običan dan u spejs-šatlu! Kako astronauti žive u svemiru?

08.02.2023

10:32

0

Autor: A.G.

Svaki sekund njihovog vremena je unapred određen i pripremljen

Jedan sasvim običan dan u spejs-šatlu! Kako astronauti žive u svemiru?
Jedan dan u svemiru - Copyright Pixabay

Kada su ljudi prvi put otišli u svemir, bilo je to na kratko. Međutim, stvari su se drastično promenile, astronauti sada mogu da žive i rade u svemiru, nedeljama ili čak mesecima.

Da li se ikada zapitate kako jedu, spavaju, rade ili provode slobodno vreme u svemiru? Zamislite hranu koja lebdi u vazduhu i astronaute koji pokušavaju da je uhvate ili vaše telo kako lebdi u svemirskom šatlu dok spavate. Zvuči ludo, zar ne? Ali, stvari su sasvim drugačije u stvarnosti.

Kako se astronauti hrane u svemiru?

Bili biste iznenađeni kada biste saznali da astronauti, kao i svi drugi na Zemlji, jedu tri obroka dnevno u različito doba dana. Obroci su organizovani onim redosledom kojim će ih astronauti konzumirati, skladišteni su u ormarićima koje drži mreža kako bi se sprečilo da isplivaju.

Astronauti koriste nož, viljušku i kašiku, baš kao i kod kuće. Jedini neobičan pribor za jelo su makaze koje se koriste za sečenje paketa.

Profimedia
 

Kada dođe vreme za jelo, odlaze u prostor za kuhinju, tamo dodaju vodu u hranu i dobijaju dehidrirana pića iz stanice za rehidraciju koja može da daje i toplu i hladnu vodu. Astronauti zagrevaju hranu u peći na 70 stepeni.

Kako spavaju dok lebde?

Baš kao na Zemlji, astronaut u svemiru takođe ide u krevet u određeno vreme i spava određeno vreme pre nego što ustane i bude spreman za posao sledećeg dana.

Spavaju u malim pregradama za spavanje u vrećama za spavanje. Njihova tela su labavo vezana kako bi se sprečilo da lebde unutar šatla.

Profimedia
 

Higijena u svemiru

To nas dovodi do zanimljivog pitanja "kako astronauti koriste kupatilo". Ne ulazeći previše u detalje, recimo da postoje kese koje sakupljaju otpad. I naravno, postoji sigurnosni pojas koji će vas sprečiti da plutate sa sedišta!

U šatlu, astronauti se ne tuširaju, već koriste tečni sapun, vodu i šampon koji se ne ispira.

Profimedia
 

Kako astronauti provode slobodno vreme?

Život na Međunarodnoj svemirskoj stanici je toliko stresan, da je slobodno vreme za opuštanje na bilo koji način koji je potreban astronautima od vitalnog značaja da bi bili mentalno i emocionalno spremni. Čak im je dozvoljeno da donesu neke predmete po svom izboru da se opuste. Knjige su popularan izbor, a Kris Hedfild je postao poznat po tome što je doneo svoju gitaru i napravio muzički spot dok je bio tamo.

Drugi uobičajeni načini da provedu svoje slobodno vreme uključuju gledanje filmova, korišćenje Tvitera, igranje karata i slanje e-pošte svojim voljenima.

Profimedia
 

Šta se dešava sa njihovim telom u svemiru?

Astronauti koji u svemiru provedu nedelje ili mesece mogu imati ozbiljne probleme sa zdravljem kostiju. Zato je vežbanje zdravstveni prioritet broj jedan u svemiru, sa najmanje dva sata dnevno posvećena fitnesu. Ako ne vežbaju, njihova tela počinju da gube koštanu i mišićnu masu, što umanjuje njihovu sposobnost da rade u svemiru jer ih čini slabim. Čak i uz svakodnevnu vežbu, i dalje su potrebni meseci rehabilitacije da se prilagode Zemlji nakon šestomesečne svemirske misije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike