Priče naših baka o vremenu koje možete slobodno da ignorišete

08.02.2023

09:06

0

Autor: A.G.

Od krava koje najavljuju kišu do bolova u zglobovima, ovo su neki od najpopularnijih mitova

Priče naših baka o vremenu koje možete slobodno da ignorišete
Priče naših baka o vremenu - Copyright Profimedia

Uprkos tome što nas ceo dan sa svih strana bombarduju vremenske prognoze koje koriste najnoviju kompjutersku tehnologiju, troje od četvoro ljudi u svetu se i dan-danas oslanja na priče naših starih kada je o vremenu reč.

Sujeverja o vremenu su se prenosila s generacije na generaciju, a mnogi su koristili ove urbane legende kako bi se pripremili za mogućnost duge i hladne zime.

Krave su legle, stiže kiša

Ne brinite da kiša samo što nije jer ste videli nekoliko krava kako leže. One to ne rade da bi obezbedile parče suve trave ili zato što njihov sistem reaguje na promene atmosferskog pritiska. Verovatnije je da jednostavno više vole da jedu u ležećem položaju ili se samo odmaraju. Prema livescience.com, ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da krave zauzimaju ovaj položaj jer kiša dolazi.

Pixabay
 

Bolni zglobovi, stiže ledeni talas

Iako je istina da hladnije vreme može izazvati bolove u zglobovima, ono što nije istina je priča starih žena da će bol biti dugotrajan ili da će dovesti do problema sa zglobovima. „Sva ta tkiva imaju nervne završetke u sebi, tako da će osetiti promene u vremenu kao stezanje u zglobu ili ukočenost,“ kaže Džejms Gledston, doktor sportske medicine. Međutim, ova promena je samo privremena, vaši zglobovi se ne uništavaju sa svakim naletom hladnog vremena.

Profimedia
 

Toliko je vruće da možete ispržiti jaje na trotoaru

Iako može doći do prenosa toplote, za prženje jaja su ipak potrebne temperature od najmanje 70 stepeni. Ta ekstremna temperatura na sreću, nije zabeležena na Zemlji.

Profimedia
 

Prehladićete se ako izađete napolje sa mokrom kosom

Prehladu izazivaju virusi, a oni se ne šire bolje na hladnoći nego na toploti. Jednostavno se ne možete prehladiti samo zato što ste na otvorenom po hladnom vremenu – bilo da vam je kosa mokra ili ne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike