U „zemlji ponoćnog sunca“ slavi se dan neuspeha, a uživanje u sauni omogućeno je svima, pa i zatvorenicima

30.01.2023

15:12

0

Autor: A.G.

Ako želite da unapredite svoje znanje o Finskoj, na pravom ste mestu

U „zemlji ponoćnog sunca“ slavi se dan neuspeha, a uživanje u sauni omogućeno je svima, pa i zatvorenicima
Pravo na odmor u sauni pripada svima - Copyright Profimedia

Finska je jedna od najlepših nordijskih zemalja koju treba da posetite bar jednom u životu. Iako je poznata po svojoj veličanstvenoj prirodi i bogatoj istoriji, postoje mnoge stvari koje verovatno niste znali o Finskoj i njenim građanima.

Drugi nadimak za Finsku je „zemlja ponoćnog sunca“. Tokom leta u junu i julu, sunce se ne spušta ispod horizonta na severu, već sija ceo dan i noć. Usred zime sunce se ne diže iznad horizonta i sve je okupano plavom svetlošću zvanom kaamos, što je fenomen poznat kao polarna noć.

Pixabay
 

U Finskoj, zemlji sa pet miliona stanovnika, ukupan broj sauna je neverovatnih dva miliona. Većina velikih kompanija ima saune za svoje zaposlena, a čak i zatvorenici u Finskoj imaju pravo da posete saunu jednom nedeljno. Takođe i parlament ove zemlje ima svoju saunu u kojoj zvaničnici mogu da "raspravljaju", a Finci u inostranstvu takođe imaju saune u svojim diplomatskim predstavništvima.

Profimedia
 

Finske škole su neke od najboljih u svetu, jedinstvene po tome što deca ne idu u školu dok ne napune sedam godina, a škole nisu obavezne da daju ocene učenicima do osmog razreda.

Koliko god nam zvučalo neverovatno, u ovoj zemlji kazne za saobraćajne prekršaje nisu vezane samo za težinu prekršaja već i za vaše prihode. Najveća poznata kazna za prekoračenje brzine u Finskoj bila je oko 200.000 evra.

Profimedia
 

U Finskoj postoji takmičenje poznato kao "Nošenje žene", u kome muškarac trči kroz stazu sa preprekama sa partnerkom prebačenom preko leđa. Na stazi od 253,5 metara uglavnom postoje dve suve i jedna vodena prepreka.

Zemlja je proglasila 13. oktobar Nacionalnim danom neuspeha kako bi proslavila životne neuspehe kao prirodan put ka uspehu.

Profimedia
 

Finci stvarno vole svoju kafu! U stvari, oni su najveći svetski potrošači kafe po glavi stanovnika – čak veći i od Italijana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike