Najsrećnija zemlja na svetu je i dalje Finska: Istraživanje otkrilo da su socijalne veze veoma važne

19.03.2021

19:30 >> 22:00

0

Prema anketi Galup Vorlda, Srbija se nalazi na 42. mestu

Najsrećnija zemlja na svetu je i dalje Finska: Istraživanje otkrilo da su socijalne veze veoma važne
Copyright Pixabay

Uprkos teškoj godini koja je iza svih nas, na rang listi najsrećnijih zemalja nije bilo promena. Prema podacima koji se zasnivaju na anketama Galup Vorlda, Finska je i dalje na prvom mestu a slede je Island, Danska, Švajcarska i Holandija.

Od 2012. godine, od kada se rade, izveštaji se prvenstveno zasnivaju na nivou BDP-a, očekivanom životnom veku, velikodušnosti, socijalnoj podršci, slobodi i prihodima od korupcije.

Istraživači kažu da nisu iznenađeni što je Finska zadržala čelnu poziciju jer je kod nje visoko rangirano poverenje a to je prepoznato kao jedan od glavnih faktora koji je pomogao ljudima da se zaštite tokom pandemije. Naročito je veliko poverenje u Vladu. Finska vlada je sa zadovoljstvom četvrtu pobedu za redom objavila na svom Twitter nalogu.

Blagi napredak su zabeležile Sjedinjene Američke Države koje su se sa 18. popele na 14 mesto. Kod Ujedinjenog Kraljevstva koje je nekad bilo na 12. mestu zabeležen je pad i sada se nalazi na 18. mestu, prenosi CNN.

Ove godine svetski izveštaj o sreći je rađen nešto drugačije zbog epidemije korona virusa. Pre svega, istraživači nisu mogli da rade ankete „licem u lice“. Uz to, bili su usmereni na odnos između blagostanja i Covida 19.

Iako je došlo do nekih promena u prvih 10, rang lista je uglavnom slična kao i prethodnih godina. Pozitivna promena je zabeležena kod Islanda koji je sada drugi a bio je na četvrtom mestu, dok je Norveška pala sa petog na osmo mesto.

-Iznenađujuće je da su ispitanici uglavnom ocenjivali da nije došlo do pada blagostanja a jedno od mogućih objašnjenja je da ljudi Covid 19 vide kao zajedničku, spoljnu pretnju koja pogađa sve i da je to stvorilo veći osećaj solidarnosti, kaže profesor sa Britanske Kolumbije Džon Helivel koji je učestvovao u istraživanju.

Pixabay

Značajan napred je zabeležila Nemačka, koje je u poslednjih godinu dana skočila sa 17. na sedmo mesto.

Hrvatska je bila jedna od retkih zemalja gde su mogli da se vode intervjui „licem u lice“ i ovde je primetan skok: Hrvatska je sada na 23. mestu a bila je 79. zemlja po merilima sreće. Prema ovom istraživanju, Srbija se nalazi na 42. mestu.

Istraživanje je otkrilo da je tokom prošle godine došlo do problema sa mentalnim zdravljem u mnogim zemljama. Samo u Velikoj Britaniji u maju je zabeležene porast mentalnih problema za 47% u odnosu na 2019. godinu.

Pixabay

Na sreću je prilično uticalo zaključavanje i socijalno udaljavanje, jer oni koji nisu mogli da rade zbog otpuštanja, bili su usamljeni i manje srećni. Prethodnim istraživanjima je dokazano da su radnici za 13% produktivniji ukoliko su srećni:

-Ovo istraživanje ukazuje da srećom ne upravlja plata i da su socijalne veze i osećaj identiteta veoma važni, kaže profesor Žan Emanuel De Nev, direktor Istraživačkog centra za dobrobit na Univerzitetu u Oksfordu.

Pixabay

Od 149 zemalja koje su predstavljene u izveštaju, Avganistan je još jednom rangiran kao najnesrećnija zemlja, a slede Zimbabve, Ruanda i Bocvana. Na dnu liste su uglavnom nerazvijene zemlje u kojima još uvek bukte oružani sukobi i u kojima nisu rešena politička pitanja.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike