Svet čuda! Na ovom mestu i zemlja zna da „peva“

24.11.2022

13:04

0

Autor: A.G.

Naučnici ovu pojavu nazivaju „pesma peska“

Svet čuda! Na ovom mestu i zemlja zna da „peva“
Kada zemlja "peva" - Copyright Profimedia

Zamislite da hodate pustinjom. Čujete zvuk muzičkih instrumenata koji dopiru iz obližnjih peščanih dina. Ne priviđa vam se.

Vekovima je sablasno brujanje u pustinjama ostavljalo turiste u čudu, ali ne i naučnike kojima je bio priličan izazov da razotkriju "misteriju".

Profimedia
Pustinja

Da bi odgovorili na pitanje kako zemlja "svira", proučavali su zvuk proizveden na dve različite dine: jednoj u Sahari u jugozapadnom Maroku i jednoj u blizini Al-Ashara, priobalnog grada na jugoistoku Omana, na Arapskom poluostrvu.

Dok su marokanska zrna peska bila relativno ujednačene veličine, zrna omanskog peska su bila svuda. Istraživači su zatim izolovali zrna različitih veličina i snimili zvuk koji su proizvodili krećući se kroz vazduh u laboratorijskom okruženju.

I došlo se do odgovora.

Pixabay
Pustinja

Peščane dine su poput muzičkog instrumenta, možda violončela. Rastresiti pesak na vrhu je kao vibrirajuće žice. Ako su zrna peska približno iste veličine, međusobno se udaraju približno istom frekvencijom i to je ono što uzrokuje zvuk. Vlažni sloj ispod je kao tvrdo telo violončela koje odražava zvuk.

Profimedia
Pustinja

Ali, kako je za ovaj "instrument" potreban ujednačen, debeo sloj suvog peska, naučnici kažu da dine obično utihnu u hladnijim, vlažnijim mesecima. To znači da ćete morati da preživite letnju vrućinu ako želite da ih čujete kako "muziciraju".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike