Putovanje kroz antiku! Malo poznate činjenice o starim Grcima

18.12.2022

10:04

0

Koliko detalja znate o svakodnevnom životu starih Grka?

Putovanje kroz antiku! Malo poznate činjenice o starim Grcima
Zanimljivosti o antičkoj Grčkoj - Copyright Profimedia

Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija u Evropi zbog svojih prelepih plaža, ukusne hrane i jedinstvene kulture. Ipak, postoje neke zabavne činjenice o ovoj zemlji i njenoj neverovatnoj istoriji koje treba da znate.

Stara Grčka je svetu donela mnogo, od filozofije i književnosti do arhitekture... Grčka kultura je toliko uticala na naše moderno društvo, da mnogi nisu svesni stvari koje duguju njihovim otkrićima i tradicijama.

Ime

Nešto što možda ne znaju svi o staroj Grčkoj je da je njeni stanovnici nisu tako nazivali. Grci su svoju naciju nazivali "Helada", a sebe "Heleni". Službeni naziv zemlje bio je Helenska Republika sve dok Rimljani nisu smislili reč Grčka, koja potiče od latinske reči Graecia, ili "zemlja Grka", te se upravo to ime, zadržalo.

Profimedia
 

Maraton

Mnogi već znaju za istoriju Olimpijskih igara koje su se u početku održavale u Olimpiji da bi zabavile publiku, a od tada su postale tradicija koja je obnovljena u moderno doba. Ali, da li ste znali da prvi maraton u početku nije proizašao iz puke javne zabave?

Legenda koja se danas priča je da je čovek po imenu Filipid, vojnik s bojnog polja kod Maratona, pretrčao je otprilike 40 kilometara kako bi objavio vest o pobedi u bitci kod Maratona. Po dolasku poručio je "Niki!" (pobeda) pre nego što se srušio i umro zbog pretrčane udaljenosti i teške dehidracije.

Međutim to nije baš sasvim tačno. Istina je da je postojao Filipid i da je trčao i to puno više od dužine maratona. On je navodno u dva dana pretčao gotovo 260 kilometara kako bi pre bitke kod Maratona došao do Spartanaca i od njih zatražio pomoć protiv napada Persijanaca. Sve to su znali tvorci modernih Olimpijskih igara pa su spajanjem činjenica i mitova stvorili trku koja veliča antičku Grčku.

Profimedia
 

Budilnik

Dok neki ovaj izum smatraju prokletstvom jer ih budi iz sna, budilnik je i dalje vrlo koristan alat. Jedna od prvih varijanti budilnika sadržala je razrađeni sastav ispuštanja sitnih kamenčića na gong kako bi se proizveo glasan zvuk. Zvuk bi se javljao u određeno vreme kako bi probudio ljude ili ih podsetio na događaje koji su važni.

Kamenje umesto toaletnog papira

U antičkoj Grčkoj možda su smislili mnogo korisnih izuma, ali nedostatak toaletnog papira u to doba nije rezultiralo najboljom zamenom. Postoje mnoge stvari koje su ljudi vekovima koristili umesto toaletnog papira, uključujući lišće, kokosove ljuske, vunu ili običnu vodu, ali Grci su imali drugačiji sastav. Koristili su ravno kamenje, čak i keramičke komade što je verovatno bilo i vrlo bolno.

Profimedia
 

Rukovanje

Najraniji prikaz rukovanja zapravo je bio u ranom 5. veku pre nove ere, a reč je o reljefu koji prikazuje Zevsovu ženu i boginju braka Heru kako se rukuje s Atinom, boginjom rata u starogrčkoj mitologiji. Bio je to simbol mira, da se pokaže da nijedna strana ne nosi nikakvo oružje i da se okupljaju. S vremenom je to postala pristao gest pozdravljanja, a rukovanje je danas uobičajeno u celom svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike