Ova tečnost je najskuplja na svetu, dostiže cenu do 40 hiljada dolara

28.11.2022

10:40

0

Autor: M. J.

Litar ovog otrova ne može tek tako da se kupi, sve i da ste najbogatji čovek na svetu

Ova tečnost je najskuplja na svetu, dostiže cenu do 40 hiljada dolara
Copyright Printscreen/YouTube/ The University of Arizona

Žuta škorpija je jedna od najopasnijih škorpija na svetu, a cena njenog otrova, vredi više od 40 miliona dolara. Škorpije se ručno muzu, jedna po jedna, a najviše se može prikupiti samo dva miligrama otrova odjednom, što znači 2,64 miliona puta stiskanja da bi se proizveo otrov.

Printscreen/YouTube/ The University of Arizona
 

Litar ovog otrova ne može tek tako da se kupi, sve i da i da ste najbogatji čovek na svetu.

Kao i druge otrovne životinje, škorpije ga takođe upotrebljavaju za hvatanje plena, kao oružje za odbranu ali i tokom parenja.

Otrov sadrži razna jedinjenja, neka od njih pogađaju nervni sistem, dok su druga korisna i mogu pomoći u razvoju medicine.

Kako navode farmaceutske kompanije, škorpionov otrov, hlorotoksin, je supstanca savršene veličine  za pojedine tumorske ćelije u mozgu i kičmi, što je od velikog značaja za identifikovanje veličine i mesta kancera.

Printscreen/YouTube/ The University of Arizona
 

Tokom istraživanja malarije, naučnici su koristili hlorotoksin, kako bi eliminisali ovu bolest kod komaraca. U pitanju su samo neke korisne strane do kojih su istraživači došli, tokom proučavanja otrova škorpije. Dalji tok istraživanja, dovodi do novih saznanja, a potražnja za otrovom je u porastu.

Printscreen/YouTube/ The University of Arizona
 

Naučnici i dalje sprovode detaljna istraživanja o škorpionima, u nadi da će razviti više medicinskih upotreba. Takođe su izmislili mašine za ceđenje otrova,  što je četiri puta brže od ljudi. Škorpioni su zglavkari sa otrovnim ubodima. Trenutno je poznato da je 25 vrsta škorpiona štetno za ljude.Žuta škorpija ima zlatnožuto telo, relativno kratak rep i dug oko 3-8 cm. Imaju par jakih udova, rasprostranjenih u pustinjskim oblastima severne Afrike i Bliskog istoka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike