Dan kada su bubnjari u centru pažnje

10.10.2020

12:30 >> 10:20

0

Naš najmlađi bubnjar ima 11 godine i nekoliko ozbiljnih nastupa iza sebe

Dan kada su bubnjari u centru pažnje
Copyright Pixabay

Kada postoje Dani peškira i ko zna čeka još, onda je sasvim normalno da i bubnjari imaju svoj dan. I to je upravo danas. Zapravo, praznik se zove Dan zagrljaja bubnjara i obeležava se širom sveta kako bi se odala počast bubnjarima iz bendova, koji su često skrajnuti a bubnjeve nije ni malo lako svirati.

A pesme bez njih zvuče prazno i obično. Zamislite kako biste pevali bez dobrog ritma! Čak se smatra da je sviranje bubnjeva odličan kardio-trening jer se tokom samo sat vremena sagori više kalorija nego tokom plivanja ili dizanja tegova.

Pixabay

Kako je rekao jedan od naših najboljih bubnjara, Dragoljub Đuričići, „bubnjari i golmani su slične kategorije“. Budući da bubnjari tokom nastupa sede na samom začelju scene, često ne dobijaju priznanje koje zaslužuju i gotovo nikad nisu u centru pažnje sa ostalim članovima grupe. Kod nas je Dragoljub Đuričić proglasio 13.februar Danom bubnjara.

Na Dan zagrljaja bubnjara održavaju se brojni posebni koncerti širom sveta. Jednom je red na bubnjaru da zablista dok zauzima centralno mesto. Jedini problem je što ove godine bubnjari neće zaista dobiti zagrljaje ali će im dužno poštovanje biti ukazano.Veliki broj velikih proizvođača bubnjeva i perkusionista uključio se u Dan zagrljaja bubnjara poslednjih godina i popularnost ovog događaja brzo raste.

Smatra se da Čik Veb, legendarni bubnjar iz Harlema, bio prvi vođa benda koji je svirao bubnjeve. Veliki trag u muzici ostavili su bubnjari Bitlsa Ringo Star, Fil Kolins koji je svirao u grupi „Dženesis“, Čarli Vots iz „Rolingstonsa“, Rodžer Tejlor iz „Kvina“, Kit Mun iz grupe „Hu“…lista je prilično dugačka.

Bole – najmlađi bubnjar

Bogdan Bole Arežina ima 11 godina i obožava muziku a bubnjeve svira već šest godina:

-Kao klinac je govorio da je to najlepši i najveći instrument. Počeo je tako što je za četvrti rođendan dobio plastične bubnjeve. Trazio je baš to. Onda je krenuo da prati muziku na televiziji i da svira. Mi smo shvatili da to dobro i pravilno radi. Krenuo je u školu Master Blaster a prvi učitelj mu je bio Vicko Milatović iz “Riblje čorbe” pa potom Goran Ljuboja iz grupe “Babe”. Sada svira i vežba i uči note sa Igorom Maleševićem, kaže Boletova majka Vesna Zakonović Arežina.

Do nedavno je imao i svoj bend “Pijamas” koji je nastupao na ozbiljnim mestima čime ne mogu da se pohvale ni mnogo stariji od njih. Svirali su u SKC, klubu Festi, u Domu omladine i bili su predgrupa “Negativu”. 

Bole ima i svoj youtube kanal “Bolence šou” gde možete pogledati njegove nastupe.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike