Najčudniji mostovi sveta: Od živog korenja u stilu Indijane Džounsa do džinovskih kamenih ruka

02.11.2022

11:40

0

Autor: 24sedam

Mostovi nisu samo konstrukcije koje povezuju ljude, već i svojevrsna umetnička dela koja okolini daju poseban dizajn

Najčudniji mostovi sveta: Od živog korenja u stilu Indijane Džounsa do džinovskih kamenih ruka
Mostovi živog korena, Indija - Copyright Profimedia

Od dostignuća impresivnog inženjeringa do kreativnog dizajna, postoje neki mostovi koji privlače hiljade, čak i milione turista svake godine.

Mojsijev most, Holandija

Većina mostova prelazi preko vode, ali Mojsijev most u Holandiji seče vodu poput rova.

Izgrađen 2010. godine, most se prvobitno zvao Loopgraafbrug, ali je sada poznat kao Mojsijev most jer se čini da razdvaja vodu poput biblijskog proroka Mojsija. Iako vodena linija ponekad izgleda nesigurno, visina vode je kontrolisana branama, tako da potopljeni most ne može biti potopljen.

Zlatni most, Vijetnam

Zlatni most u Vijetnamu je dizajniran tako da izgleda kao da ga drže dve džinovske kamene ruke. Izgorele ruke, koje stvaraju put za pešake koji koriste most, izgledaju kao da stoje vekovima, ali u stvari su napravljene od žičane mreže i fiberglasa i postoje tek od 2018. godine.

Most pruža pogled na planinski teren ispod, ali je sam po sebi impresivan.

Iako zlatni most ne drži nikakve rekorde, Forbs ga opisuje kao „krst između francuskog skijališta i budističkog planinskog skloništa.

Most Bastei, Nemačka

Bastei je spektakularna 194 metra visoka stena koja se nadvija nad rekom Elbom u Nemačkoj. Zamak Neuraten je nekada bio na vrhu prirodnih kula sve dok nije spaljen 1484. Svake godine gomile ljudi posećuju ove impresivne stene. Početkom 1800-ih izgrađen je drveni most koji  povezuje stubove, a oko 1850. godine je i nadograđen.

Šetnja ovim mostom pruža pogled izbliza na stubove, kao i široku panoramu okolnih planina i dolina ispod. Most dramatičnog srednjovekovnog izgleda privlači brojne turiste na ovo područje dok je pogled sa njega izgleda kao nešto iz Gospodara prstenova.

Mostovi živog korenja, Indija

Most sa živim korenom je viseći most formiran od živog korena drveća. Ovakvi živi mostovi su česti u indijskoj državi Megalaja, gde gusta džungla znači da je izgradnja puteva i mostova od uobičajenih materijala poput betona i čelika nepraktična. Više od 100 živih mostova je formirano u ovoj oblasti kako bi se omogućilo plemenskim zajednicama da pređu mnoge reke u ovoj oblasti.

Živi mostovi se formiraju rastezanjem bambusa preko reke, a zatim postavljanjem korenja. Kako drveće raste tokom godina, mostovi postaju jači i mogu da prime više ljudi. Trenutno su na Uneskovoj probnoj listi za status mesta svetske baštine jer pokazuju „izrazito etno-botaničko putovanje ukorenjeno u dubokoj uzajamnosti i sintezi između kulture i prirode.

Banpo most, Južna Koreja

Most Banpo je gornja polovina dvospratnog mosta od 3.740 stopa (1.140 metara), koji se nalazi na vrhu mosta Jamsu, koji prelazi reku Han u Seulu, Južna Koreja. Godine 2008. postavljene su fontane duž obe strane mosta Banpo, što mu je donelo Ginisov svetski rekord za najdužu mostovsku fontanu na svetu. Neverovatno, 380 mlaznica postavljaju se na stranice mosta, ispuštajući 60 tona vode svakog minuta.

Tokom dana, voda se spušta u različitim elegantnim šarama, ali se najbolje vidi noću. Led svetla osvetljavaju vodene mlaznice u duginim bojama, a pokreti su sinhronizovani sa muzikom. Pošto je most Banpo okačen iznad mosta Jamsu, posetioci mogu čak da stanu na donji most da bi gledali 20-minutnu predstavu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike