Odgovorite iskreno na ova pitanja i saznajte da li bi vas proglasili vešticom 1692. godine

27.10.2022

18:34

0

Okupljanja grupa žena bez muškog pratioca u Srednjem veku smatrana je “sastankom klana za obožavanje đavola"

Odgovorite iskreno na ova pitanja i saznajte da li bi vas proglasili vešticom 1692. godine
profimedia-0152341823(1) - Copyright Profimedia

Otkrijte da li biste bili optuženi za veštičarenje i “pakt sa đavolom” u skladu sa zakonima i “dokazima” korišćenim tokom suđenja vešticama u Salemu 1692. godine.

Žensko ste?

Da li ste žena? Ako jeste, velika je verovatnoća da ste jedna od mnogih “đavolovih nevesta iz pakla”. Od srednjovekovnog perioda žene su bile povezane sa nečasnim i veštičarenjem. Hiljadama godina ljudi su verovali da su žene podložnije gresima od muškaraca, a greh je jasan pokazatelj obožavanja đavola. Istorijski gledano, brojke dramatično favorizuju žene optužene za veštičarenje u odnosu na muškarce. U Salemu, od 19 obješenih zbog vradžbina, 14 su bile žene.

Siromašni ste?

Siromašni, beskućnici i oni koji su primorani da se oslanjaju na podršku zajednice bili su među najugroženijim i često optuženi za veštičarenje. Na primer, Saru Gud, obešenu 1692. godine zbog veštičarenja, komšije nisu volele i nisu joj vjerovale jer je lutala od kuće do kuće moleći za hranu.

Profimedia
 

Bogati ste?

Ako ste odrasla, neudata žena koja živi bez ikakve dodatne (muške) podrške, verovatno imate i teglu punu žabljih očiju u svojoj ostavi. Svaka naznaka da bi žena mogla da živi bez pomoći ili nadzora muškarca podigla bi uzbunu. Verovatno bi bila izolovana od zajednice – sve dok, naravno, ne bi bila uhapšena i izvedena pred sud. Prema dostupnim informacijama, između 1620. i 1725. žene bez braće, očeva ili muževa, činile su 89 odsto žena pogubljenih zbog veštičarenja u Novoj Engleskoj.

Imate li jednu ili više bliskih prijateljica?

Malo razočaranje za sve popularne tinejdžerke koje vole “Se*s i grad”. Okupljanja grupa žena bez muškog pratioca u Srednjem veku smatrana je “sastankom klana za obožavanje đavola”.

Posvađale ste sa jednom ili više prijateljica?

Zloglasni lovci na veštice poput Metjua Hopkinsa i Džona Serna stvorili su takav teror u zajednici da ženama nije trebalo dugo da optuže druge žene za veštičarenje kao način da skrenu pažnju sa sebe. Prema autorki Elizabet Reis:

“Žene su češće nego muškarci optuživane za saučesništvo sa đavolom, a imajući u vidu takva uverenja o sebi, lakše su mogle da zamisle da su i druge žene jednako proklete.

Uzmimo slučaj Rejčel Klinton. “Vredne i ugledne žene” iz njenog sela optužile su je za veštičarenje. Rejčel, koja je i sama nekada bila “vredna i ugledna žena” živela je sa bolesnom majkom i bila je udata za čoveka dosta mlađeg od nje zbog čega je skliznula na najnižu stepenicu klasnog sistema. Dodajte na to nekoliko prstiju uperenih u nju zbog toga što su je komšinice ružno sanjale ili što je nečija ćerka pada u krevet čim je Rejčel prošla pored njihove kuće i gospođa klinton je osuđena za veštičarenje.

Vikipedija
 

Imali ste svađu?

Važno je zapamtiti da je u Srednjem veku svako mogao da optuži svakog. Tako je i bilo! Ako ste bili optuženi da praktikujete vradžbine bilo koje vrste od strane bilo koga, neko drugi bi na to mogao dodati kako vas je video da goli letite po mesečini na metli napravljenoj od ušiju svojih ljubavnika. I, to bi bio validan i potpuno prihvatljiv dokaz pred sudom!

Veoma ste stari?

Starije žene, i udate i neudate, bile su izuzetno podložne optužbama. Rebeka Nurs je, na primer, bila u ranim sedamdesetim kada joj je suđeno i kada je osuđena na smrt kao veštica.

Veoma ste mladi?

Doroti Gud, najmlađa osoba ikada optužena za veštičarenje, imala je samo 4 godine kada je priznala da je veštica. Doroti je bila u zatvoru devet meseci pre nego što su je pustili na slobodu. Nakon toga je poludela i gubi joj se trag u istoriji.

Vikipedija
 

Poznajete narodnu medicinu?

Postojao je jedan poseban posao koji je ljude dovodio u opasnost da budu optuženi za veštičarenje – travarke ili isceliteljke. Jedna od njih, Margaret Džons pogubljena je 1648. samo zbog toga što je upozoravala ljude da će i dalje biti bolesni, ako ne budu sprovodili propisane tretmane.

U braku ste bez dece?

Neplodnost je smatrana sigurnim znakom zaposednutosti žene. Osim toga, ako bi vaše komšije i njihovo šestoro dece patili na bilo koji način, gotovo sigurno bi verovali da je ljubomorna komšinica koja živi pored bacila čini na njihov dom.

Pokazali ste tvrdoglavost ili neko drugo čudno ponašanje?

Bilo kakva drskost ili tvrdoglavost mogla je doneti optužbu za veštičarenje. Na suđenju Rejčel Klinton, njeni tužioci su učvrstili svoj slučaj protiv nje sledećim “argumentom”:

“Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtevne žene – ukratko, lik veštice? Nije li pretila, vikala i tukla se.

Vikipedija
 

Imate li mladež ili beleg od rođenja?

Bilo šta od ovoga pronađenog na telu moglo bi se protumačiti kao đavolji znak. Optuženi su se potpuno skidali goli, lišavali dlaka i pretreživan je svaki milimetar njihovog tela sve dok se ne bi pronašla neka vrsta obeležja.

Puter ili mleko su vam se pokvarili u frižideru?

U nekoliko svedočenja protiv veštica pominje se da se mlečni proizvodi kvare u njihovom prisustvu. Ako bilo koja od lokalnih krava ne daje mleko, verovatno ste vi krivi i za to!

Imali ste se*s van braka?

Jedna od žrtava u Salemu bila je Marta Kori koja je u mladosti imala vanbračnog sina. Kasnije se udavala čak dva puta. Drugi brak je bio sa izvesnim Džajlsom Korijem koji je i sam bio poznat u mladosti kao “skandalozna osoba“. Kada je došlo do suđenja vešticama, Martine indiskrecije iz prošlosti nisu baš pomogle njenoj odbrani, pa je osuđena i obešena. Od posledica mučenja kako bi ga naveli da prizna da se bavi veštičarenjem umro je i njen muž, piše portal Mentalfloss.

Pokušale ste da predvidite identitet supruga?

Da li ste ikada sanjali o svojoj srodnoj duši? Napisali njegove inicijale u svom dnevniku? Onda bi se, poput Titubinih, robinje koja je živela u Salemu, vaše aktivnosti mogle protumačiti kao vradžbine. Dugo se smatralo da je Tituba podsticala mlade devojke da vračaju kako bi predvidele identitet svojih budućih muževa, a ona je postala jedna od prvih žena u Salemu optuženih za veštičarenje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike