Razlike između muškaraca i žena za koje nauka ipak ima objašnjenje

27.10.2022

12:55

0

Autor: 24sedam

Iako je muški mozak 10 posto veći od ženskog to ne znači da su muškarci intelektualno superiorniji od žena

Razlike između muškaraca i žena za koje nauka ipak ima objašnjenje
profimedia-0346966008 - Copyright Profimedia

Možete reći da znate baš sve što razlikuje muškarce i žene, ali nije sve tako jednostavno. Nudimo vam nekoliko zanimljivih činjenica za koje možda niste čuli.

Dužina prstiju

Profimedia
 

Hajde da sprovedemo kratak eksperiment. Stavite ruku na ravnu površinu i uporedite dužinu kažiprsta i domalog prsta. Generalno, kod žena, kažiprst je duži. Kako se ovo može objasniti?
Prema naučnicima, dužina ovih prstiju zavisi od nivoa muških i ženskih hormona koji utiču na fetus u materici. Dakle, razlog zašto je domali prst duži od kažiprsta kod muškaraca je testosteron.

Koža na petama

Profimedia
 

Naučnici su otkrili da je koža žena više hidratizovana u predelu dekoltea i na rukama. Ali im je koža na petama ipak suvlja od one kod muškaraca. Dakle, u jednakim uslovima, muške potpetice će izgledati lepše čak iako im ne posvećuju nikakvu negu.

Vizuelizacija

Pexels
 

Žene bolje vide boje, ali muškarci su bolji u praćenju objekata koji se brzo kreću. Na primer, pomorandža može izgledati crvenija muškarcu nego ženi, dok je trava za žene skoro uvek zelenija, jer muškarcima zeleni predmeti izgledaju prilično žuto.

Dobijanje mišićne mase

Pixabay
 

Mnoge žene moraju naporno da treniraju da bi imale zategnuto telo, dok dok je muškarcu za isti efekat potrebno dosta manje truda i znoja. Dakle, koji je „sastojak“ odgovoran za razvoj mišića? Naravno, testosteron. Kod žena se takođe proizvodi, ali u mnogo manjim količinama. Dakle, muškarci će mnogo lakše i brže dobiti mišićnu masu od žena.

Gubitak kose

Pexels
 

Ćelavost posle pedesete godine je tipična pojava kod muškaraca koja ide pod ruku sa poznim godinama života. Razlog za to je široko rasprostranjena nasledna bolest, androgena alopecija, koja se još naziva i „ćelavost kod muškaraca“. Zbog ovog stanja, folikuli dlake se smanjuju, a kosa postaje tanja i kraća i na kraju nestaje. Smanjenje folikula može biti uzrokovano osetljivošću na dihidrotestosteron, nusproizvod testosterona. To znači da što više hormona za izgradnju mišića muškarac ima, veća je verovatnoća da će postati ćelav.

Adamova jabučica

Profimedia
 

I muškarci i žene imaju Adamovu jabučicu, ali je izraženija kod muškaraca. Zašto? Adamova jabuka je hrskavica koja štiti naše glasne žice. Formira se tokom puberteta. Pošto odrasli muškarci imaju veće glasne žice, njihova Adamova jabučica je takođe istaknutija. Inače, što je Adamova jabuka veća, to je glas dublji.

Veličina mozga

Pixabay
 

Mozak muškarca je veći od mozga žene, ali to ne znači da su muškarci intelektualno superiorniji od žena. Takođe, neki delovi mozga kod oba pola su različite veličine i različito rade. Na primer, hipokampus, koji je uključen u učenje i stvaranje uspomena, veći je kod žena. A amigdala, koja je povezana sa doživljavanjem emocija i pamćenjem istih, veća je kod muškaraca.

Brada

Profimedia
 

Na prvi pogled može izgledati da brada ne donosi nikakve prednosti. Ali, zašto onda raste? Postoji teorija da linija vilice zahvaljujući bradi izgleda masivnije, pa njen vlasnik izgleda snažnije i muževnije. Možda su naši ženski preci za partnerke birali muškarce sa gustom bradom jer su mislili da će sa njima izroditi zdravije potomstvo.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike