Ozloglašeni prijemni ispit zbog koga roditelji napuštaju posao kako bi bili podrška deci

03.09.2022

18:38

0

Često se naziva „stampedo hiljade vojnika i deset hiljada konja preko jednog mosta od balvana“ kako bi se ukazalo na težinu testa

Ozloglašeni prijemni ispit zbog koga roditelji napuštaju posao kako bi bili podrška deci
profimedia-0431387108 - Copyright Profimedia

Da li ste čuli za Gaokao – prijemni ispit koji mladi stanovnici Kine polažu pri upisu na fakultete? Poznat je i kao jedan od najtežih ispita na svetu ali i najdužih budući da traje dugih devet sati.

Iako se razlikuje od pokrajine do pokrajine, gaokao uglavnom uključuje testove kineske književnosti, matematike i stranog jezika (u većini slučajeva engleskog). Ako učenici izaberu slobodne umetnosti kao specijalnost u srednjoj školi, potrebno je da polažu dodatne testove iz istorije, politike i geografije. Ako izaberu nauku, polagaće testove iz fizike, hemije i biologije.

Najteža pitanja su eseji, koji mogu da variraju od stavova učenika o filozofiji, istoriji, životnoj sredini i politici predsednika Si Đinpinga...

Profimedia
 

Pritisak je često izuzetno veliki, pa se godinama raspravljalo i o problemu samoubistava među mladima koji nisu uspevali da ga polože.

Roditelji ponekad napuštaju posao kako bi bili podrška i pomoć deci u tom periodu, a nije neuobičajena praksa ni plaćanje tzv. gaokao dadilja. Javnost je šokirao slučaj iz 2007. godine kada je porodica skrivala smrt oca jednoj devojci čak dva meseca kako joj ne bi stvorili stres pred ispit.

Profimedia
 

S druge strane, budući da je ukinuta starosna granica u kojoj se može pristupiti testu, porastao je i broj starijih entuzijasta koji polažu gaokao, pa se tako proslavio jedan deka koji je 2014. godine 14. put pristupio ispitu i jedan 49-godišnjak koji mu ovaj ispit polagao čak 20. put kako bi upao na fakultet svojih snova.

Profimedia
 

Na dan ispita, saobraćaj širom gradova u kojima se ispit održava je preusmeren. Volonteri i policija pomažu u regulaciji prometa, a hiljade taksista besplatno nude svoje usluge budućim studentima kojima je potreban prevoz.

Kada se podvuče crta samo 60 posto studenata upadne na fakultet na temelju gaokao bodova, a manje od 1% njih upadne u jedan od 5 najboljih fakulteta u državi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike