11.11. – dan kada samci proslavljaju svoju slobodu!

11.11.2020

12:00 >> 12:57

0

Praznik koji je nastao u Kini i koji obara sve rekorde u profitu. Možda je to ipak Dan kupovine?

11.11. – dan kada samci proslavljaju svoju slobodu!
Copyright Pixabay

Kao  suprotnost Danu zaljubljenih, kada se proslavlja ljubav i romantika, iz Kine je potekao praznik koji 11.11. proslavlja radost onih koji nemaju partnera.

Datum, 11. 11., izabran je zato što broj „1“ podseća na „goli štap“ što je kineski Internet sleng za slobodnog muškarca koji nije oženjen i kome ne mogu da se dodaju „grane“ na porodično stablo.

Pixabay

Dan samaca ili Dan neženja, nastao je na Univerzitetu Nanđing 1993.godine a potom su ga prihvatili i drugi univerziteti u Kini. U početku su ga slavili samo muškarci ali ga sada slave oba pola.

Pixabay

Prvobitna ideja je bila da samci sami sebe počaste nekim finim poklonom ili izlaskom sa prijateljima koji su takođe samci. A onda su vešti trgovci shvatili kako mogu lepo da zarade pa je danas ovaj praznik više „Crni petak“ na kineski način.

11.11. prodavnice, restorani i drugi objekti, nude ogromne popuste na hranu, modu, elektronske uređaje, pa čak i obrazovanje i nekretnine. Praznik je postao najveći dan maloprodaje i kupovine putem Interneta na svetu. Samo preko kompanije Alibaba proda se roba u vrednosti od preko 30 milijardi dolara. Poređenja radi, tokom Dana samaca se ostvari promet koji je četiri puta veći od prometa tokom „Crnog petka“.

Pixabay

Međutim, taj dan je u Kini postao i popularan dan za venčanja – 2011.godine u Pekingu se venčalo četiri hiljade parova, što je daleko više od dnevnog proseka od 700 parova mladenaca.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Dan neženja, koji se naziva i Nacionalni dan samaca, obeležava se 11. marta. Inicirala ga je grupa međunarodno priznatih stručnjaka za „spojeve“ kako bi pomogla samcima da prihvate svoj status samca ili da „učine nešto povodom toga“.

I ovo će vam biti interesantno:

Ljubav je u vazduhu

Raj na zemlji u kom se “pakao” najlakše rešava: Ova država ima najveću stopu razvoda

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike