Ukida se zabrana stara deset godina: Maloletnici će moći i noću da igraju video-igre

16.11.2021

08:00

0

Ipak, maloletnici neće biti u potpunosti slobodni jer će im roditelji određivati šta i kada mogu da igraju

Ukida se zabrana stara deset godina: Maloletnici će moći i noću da igraju video-igre
fortnite-g179947506_1280 - Copyright Pixabay

Pre deset godina je u Južnoj Koreji uvedena zabrana u cilju smanjenja zavisnosti dece od video-igara. Od januara, ova zabrana će biti ukinuta, pa će maloletnici i noću moći da sede ispred računara i igraju svoje omiljene igre.

Kako prenose južnokorejski mediji, već dosta dugo se planira ukidanje kontroverznog amandmana, jer postoji opravdana sumnja u njegovu efikasnost.

Pixabay
 

Pored toga, Zakon o zaštiti mladih bio je i prilično paradoksalan. Tako je igrica za decu stariju od sedam godina "Majnkraft", koja je namenjena podsticanju kreativnosti, bila dostupna samo odraslima. 

Kao i u drugim zemljama, i u Južnoj Koreji je poslednjih godina primećena popularnost mobilnih igrica kojima mladi mogu da pristupe noću. Zato se zabrana odnosila na mlađe od 16 godina, kojima nije bilo dozvoljeno da budu onlajn i igraju igre od ponoći do šest ujutru. Istovremeno su bile predviđene visoke novčane kazne za gejming kompanije. 

Ali maloletnici ipak neće moći da se igraju ukoliko im roditelji to ne dozvole. Uz pomoć sistema "dopuštenog izbora", roditelji mogu da odrede koliko i koje igrice njihova deca mogu da igraju, a taj izbor će morati da odobri Fondacija za gejming kulturu, koja je povezana sa Ministarstvom kulture.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike