Južna Koreja uvodi svetleće oznake na putu da bi zaštitila "zombije opsednute telefonima"

25.10.2021

14:00

0

"Smombiji" su ljudi koji, ne skidajući pogled sa svojih pametnih telefona, šetaju gradom poput zombija

Južna Koreja uvodi svetleće oznake na putu da bi zaštitila "zombije opsednute telefonima"
profimedia-0635757578 - Copyright Profimedia

U Seulu su odlučili da svetlosnom signalizacijom doprinesu saobraćajnoj sigurnosti pešaka koji gledaju u mobilni telefon dok hodaju.

Na ivicama pešačkih zona postavljena su svetla, kako bi prelazi ulice bili uočljiviji. Namenjena su svim onim građanima koji se nazivaju "smombiji", ili "zombiji opsednuti pametnim telefonima".

Prvi znakovi postavljeni su na pet lokacija, u nadi da će zaustaviti zaljubljenike u mobilne telefone na njihovom nesmotrenom putu, piše" Korea Times". Tako jedan od znakova na velikoj saobraćajnoj raskrsnici pokazuje osobu koja bulji u telefon, nesvesna svog neposrednog sudara sa automobilom.

Prvi ovakvi semafori sa LED svetlima postavljeni su 2019. godine, i zatim je usledilo njihovo testno korištenje. Nadležni su se odlučili na taj korak zato što je na ulicama grada bilo sve više "tehnoloških zombija".

Profimedia
 

Osim toga, širom Južne Koreje primenjuje se i sistem upozorenja - pešak dobija upozorenje preko mobilnog telefona, piše list Independent.

Digitalna era je uticala na sve nas i svako se može pretvoriti u "smombija". Hodajući usporeno poput zombija koji je spreman da napadne svoj plen, smombi drži glavu dole da bi se fokusirao samo na svoj pametni telefon, ne obazirući se na saobraćaj.

Inače, korejska uprava za bezbednost saobraćaja zabeležila je više od 1.000 saobraćajnih sudara povezanih sa pametnim telefonima u 2014. godini, u poređenju sa 437 takvih incidenata u 2009. godini, primećuje list. Južna Koreja ima jednu od najvećih stopa posedovanja pametnih telefona na svetu, ali kao i mnoge azijske zemlje, takođe pokušava da se izbori sa rastućim nivoom zavisnosti od mobilnih telefona.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike