Opasnosti punjenja mobilnih telefona na aerodromima: Stručnjaci upozoravaju i objašnjavaju (VIDEO)

19.02.2024

15:56

0

Autor: K. B.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio video koji upozorava na rizike povezane sa punjenjem mobilnih telefona na aerodromima

Opasnosti punjenja mobilnih telefona na aerodromima: Stručnjaci upozoravaju i objašnjavaju (VIDEO)
Copyright Profimedia

Snimak, koji je objavila jedna turistička agencija, naglašava da utičnice za punjenje na aerodromima mogu predstavljati sajber bezbednosni rizik za putnike. U videu se posebno upozorava na opasnost od tzv. "juice jacking-a", metode koju hakeri koriste da preko USB porta za punjenje pristupe podacima na telefonima.

FBI je izdao upozorenje o ovom problemu, a Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) objasnila je kako hakeri mogu instalirati zlonamerni softver na javne USB stanice za punjenje, omogućavajući im pristup elektronskim uređajima i krađu podataka dok se uređaji pune. Kao rezultat, ove informacije mogu biti iskorišćene za pristup online nalozima ili čak biti prodavane.

 

@ezai.io FBI issues a strong WARNING🚨🚨 Charging stations....A modern-day trojan horse for data theft or just a convenient power-up spot? What do you think? Plug in at your own risk! 🔌👀 #cubersecurity #juicejacking #technology #technews #breakingnews #youhavebeenwarned #smarttech #smarttechnology #datatheft #hackingtools ♬ original sound - Lawrence Mansour

 

Kao alternativu, video preporučuje korišćenje sopstvenih baterija i prenosivih punjača dok ste na aerodromu, kako biste izbegli potencijalne hakerske napade i zaštitili svoje lične podatke. Dodatno, u komentarima ispod videa, sugerisano je da putnici mogu koristiti obične električne utičnice pomoću punjača ili nabaviti specijalne USB kablove koji su dizajnirani samo za napajanje, bez mogućnosti prenosa podataka, kao dodatnu meru predostrožnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike