Naučnici napravili pametan flaster koji prati promene na tumoru preko aplikacije na mobilnom

26.01.2024

18:13

0

Autor: V. I.

Prenosivi uređaj koji se lepi za kožu može stalno da meri veličinu tumora i bežično prenosi te informacije na pametni telefon

Naučnici napravili pametan flaster koji prati promene na tumoru preko aplikacije na mobilnom
Copyright Profimedia

Naučnici s Nacionalnog univerziteta Cing Hua na Tajvanu razvili su revolucionarni uređaj, opisan kao "pametni, fleksibilni flaster “ od rastegljive plastike koji se prilagođava veličini tumora neposredno ispod površine kože.

Svaka čestica u uređaju u obliku vretena duga je oko 100 nanometara i napravljena je od kiseonika i srebrnog metala hafnijuma. Kako tumor raste, etiketa se pomera da bi se prilagodila novoj veličini, menjajući raspored nanočestica, a time i električna svojstva materijala. Sve ove promene na uređaju se bežično šalju u aplikaciju na mobilnom telefonu, radi lakšeg praćenja.

Hsing-Ven Sung s tajvanskog univerziteta objašnjava koncept pomenutog uređaja kao sredstva za praćenje odgovora tumora na lečenje kod kuće, omogućavajući njegovo praćenje u realnom vremenu. 

 

Prenosivi uređaj je uspešno testiran na miševima, demonstrirajući njegovu sposobnost da precizno prati razvoj tumora tokom nedelju dana merenjem električnih promena kao odgovora na varijacije u veličini tumora.

Uprkos revolucionarnim mogućnostima pomenutog uređaja, postoji ograničenje jer je efikasan samo na tumorima na površinskom nivou, što zahteva značajan redizajn kako bi se na isti način mogli pratiti tumori locirani dublje u telu.

Inovacija tajvanskih naučnika, bez obzira na gorepomenuto ograničenje, obećava povećanje brzine i efikasnosti lečenja, nudeći uvid u budućnost kontinuiranog praćenja raka van tradicionalnih kliničkih okruženja, izveštava New Scientis.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike