Odmor od ekrana: Tri aplikacije koje će vam obezbediti digitalni detoks

28.12.2023

15:59

0

Autor: V. I.

Napravite pauzu da biste se vratili onlajn svetu s više elana

Odmor od ekrana: Tri aplikacije koje će vam obezbediti digitalni detoks
Copyright Profimedia

Između poplave mejlova, poruka na Viber i WhatsUp grupama, mahnitog skrolovanja po društvenim mrežama i svih vrsta obaveštenja, naša koncentracija se testira svakog dana. Stalno smo ometani i pod stresom zbog naših elektronskih uređaja i zvukova raznih obaveštenja. Pre nego što potpuno izgubimo kontrolu i razlupamo telefon, možda bi bilo dobro da se isključimo, duboko udahnemo i povratimo izgubljenu ravnotežu, što se posebno odnosi na period posle praznika. Jedno od rešenja jeste vežbanje digitalnog detoksa.

Profimedia
 

Šta je digitalni detoks

Digiralni detoks je proces svesnog i privremenog udaljavanja od digitalnog sveta. Ove tri aplikacije mogu vam pomoći da se postepeno odviknete od upotrebe elektronike i vratite osećaj stvarnosti. Iako zvuči pomalo paradoksalno - bekstvo od tehnologije uz pomoć tehnologije, verujte nam da to može biti veoma efikasno rešenje, pogotovo zato što puka snaga volje često nije dovoljna.

Profimedia
 

Flipd

Flipd je aplikacija koja nam pomaže da pronađemo ravnotežu u tome koliko vremena provodimo na mreži. Funkcija Light Lock vam pomaže da održite samokontrolu. Pokrećete tajmer i aplikacija će pratiti koliko vremena provodite van mreže. U režimu potpunog zaključavanja, možete da odaberete da određene aplikacije držite zaključanima koliko god želite, što ih čini nemogućim za korišćenje.

Flipd takođe ima mnogo dodatnih funkcija kao što su podsetnici da ostanu isključeni, zajednica koja ohrabruje korisnike na njihovom putu detoksikacije i "wellnes centar“ sa sesijama meditacije, vežbama disanja i opuštajućim zvucima. Dostupan je i za Android i iOS.

OffTime

Ova aplikacija omogućava vam da pratite upotrebu pametnog telefona, što će vam pomoći da ne postanete zavisni od najsmetanijih i stoga najopasnijih aplikacija. OffTime sadrži tri menija: MyDay, koji vam prikazuje pregled vaših dnevnih aktivnosti; MyHighlights koji procenjuje vašu upotrebu pametnog telefona; i TakeOffTime, koji vam omogućava da kreirate profil i odredite kako želite da koristite aplikaciju.

U osnovi, ova aplikacija pomaže da razumete vaše tehnološke navike i zavisnosti, otkrivajući koliko vam zapravo koncentracije i produktivnosti kradu aplikacije i kontakt s drugima preko naših telefona. OffTime će vas suočiti sa činjenicom da često gubite vreme na pametnim telefonima i daće vam podsticaj da bolje iskoristite svoje vreme.

Checky

Koliko puta dnevno uzimamo u ruke svoje mobilne telefone da proverimo da li ima obaveštenja? Često automatski uzimamo mobilni uređaj u ruke, a da toga nismo ni svesni. Držanje aparata nam je postalo navika.

Stoga je tu aplikacija Checky, koja broji koliko puta dnevno proveravate telefon. Ffilozofija ove aplikacije je veoma jednostavna - ima za cilj da pokaže ljudima koliko puta dižu telefon i primorava ih da budu svesni koliko ga koriste. Na kraju krajeva, osvešćavanje postupka je prvi korak ka evenutalnoj promeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike