Jedini ispravni način da očistite i dezinfikujete slušalice, a da im ne upropastite zvuk

27.01.2024

16:16

0

Autor: V. I.

Bilo da ih koristite za muziku ili telefoniranje, bitno je da znate kako da ih pravilno održavate

Jedini ispravni način da očistite i dezinfikujete slušalice, a da im ne upropastite zvuk
Copyright Profimedia

Slušalice su neizbežan deo savremenog života, a njihovo pravilno održavanje ključno je za dugotrajnu upotrebu i pravilnu higijenu. Često se ne shvata koliko su one izložene bakterijama, prašini i drugim nečistoćama koje mogu uticati na kožu. Redovnim čišćenjem ne samo da produžavate vek trajanja vaših slušalica, već i brinete o svom zdravlju.

Ovaj vodič detaljno objašnjava kako pravilno očistiti različite vrste slušalica, od klasičnih do modernih TWS Bluetooth modela. Saznajte koje materijale treba pripremiti za čišćenje, i kako pravilno postupiti sa svakim delom slušalica, uključujući jastučiće, traku i kabl. Posebno je važno obratiti pažnju na specifičnosti materijala od kojih su slušalice napravljene kako ne biste naišli na neželjena oštećenja.

Profimedia
 

Osim toga, vodič daje praktične savete o učestalosti čišćenja u zavisnosti od načina i učestalosti upotrebe slušalica. Pratite ove savete kako biste osigurali da vaše slušalice uvek budu čiste, sigurne i spremne za upotrebu.

Šta vam je sve potrebno

  • Čista mikrofiber krpa
  • Asepsol ili 70-procentni alkohol
  • Sapun
  • Destilovana voda
  • Štapići za uši
  • Stara četkica za zube
Profimedia
 

Detaljno uputstvo

Redovno čišćenje: Slušalice bi trebalo čistiti najmanje jednom nedeljno, posebno ako ih koristite svakodnevno, a silikonske čepiće za uši možete svakog drugog dana da prebrišete sa malo alkohola. To uključuje brisanje spoljašnjih delova mikrofiber krpom i dezinfekciju.

Dezinfekcija jastučića i uložaka: Ukoliko imate slušalice koje se nose na glavi, za dezinfekciju jastučića za uši.koristite blagi rastvor sapuna i vode ili alkohola. Ako se jastučići skidaju, potopite ih u rastvor, a zatim ih temeljno isperite i osušite pre vraćanja na slušalice.

Održavanje slušalica koje se stavljaju u uho: Proučite u uputstvu kako se skidaju gumice, a nakon toga mekom četkicom za zube, nežno i pažljivo očetkajte prljavštinu koja se nakupila na mrežici kroz koju izlazi zvuk. Slušalice držite s mrežicom nadole da prljavština prilikom četkanja ne bi upala u same slušalice i upropsastila ih. Štapićem za uši  očistite krupnije nečistoće sa silikonskih uložaka, pa potopite gumice u sapunicu i ostavite da u njoj odstoje nekoliko minuta. Pustite da se sve dobro osuši pre ponovnog uključivanja!

Čišćenje kabla: Kablove očistite blagim sapunskim rastvorom, pazeći da ne oštetite unutrašnje žice.

Oprez sa vlagom: Izbegavajte prekomernu upotrebu vode ili drugih tečnosti koje bi mogle prodreti u unutrašnjost slušalica.

Čišćenje TWS bluetooth slušalica: Nakon što ste očistili slušalice koje se stavljaju u uši kao što je gore naveeno, posebnu pažnju posvetite ktijicu u kojoj se čuvaju, i to suvom mikrofiber krpom. .

Provera uputstva proizvođača: Uvek se uputstvom koje ste dobili uz slušalice proverite preporuke proizvođača za čišćenje, jer neke slušalice mogu biti osetljive na određene čistače.

Pratite ove savete kako biste osigurali da vaše slušalice budu dugotrajne i higijenski ispravne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike