Stručnjaci predviđaju: Za pet godina ekrani na mobilnima će se popravljati sami od sebe

12.10.2023

16:13

0

Autor: V. I.

Zamislite situacju padne vam telefon, a vi se ne nervirate već ga veselo vratite u džep - zvuči kao SF, ali stručnjaci kažu da je to veoma bliska budućnost

Stručnjaci predviđaju: Za pet godina ekrani na mobilnima će se popravljati sami od sebe
Copyright Profimedia

Platforma CCS Insight je nedavno objavila uzbudljiva predviđanja za tehnološku budućnost, posebno fokusirana na pametne telefone. Prema njihovim analizama, tehnološki divovi planiraju da proizvode pametne telefone s revolucionarnim ekranima sposobnim za da se poprave sami od sebe.

Profimedia
 

 

Prema rečima stručnjaka te platforme, ovi inovativni uređaji mogli bi se naći u prodavnicama već pre 2028. godine, izveštava portal CNBC. U svom pregledu tehnoloških predviđanja za 2024. i nadalje, kompanija naglašava da proizvođači pametnih telefona teže stvaranju uređaja sa  "samoizlečivim" ekranima.

Tajna je u nano premazu

Planirano je da ovi uređaji stignu na tržište u narednih pet godina i da na površini ekrana sadže nano premaz. Ovaj premaz bi, u slučaju ogrebotine, stvarao novi materijal koji reaguje na vazduh, popunjavajući nepravilnosti.

Ta tehnologija nije nova

CSS Insight tvrdi da ovo nije sféra naučne fantastike, već ostvarljivo rešenje, ističući da je ključni izazov postavljanje realnih očekivanja. Ovakva tehnologija već je bila prisutna - LG je 2013. predstavio G Flex pametni telefon s vertikalno zakrivljenim ekranom i "samozaleđujućim" premazom na poleđini.

 

 

Analitičari naglašavaju da se ovo ne odnosi na potpuno razbijene ekrane, već na one koji mogu popraviti manje ogrebotine. Motorola je 2017. patentirala ekran od polimera sa memorijom oblika koji se sam popravlja kada pukne, primenom toplote koja omogućava zaceljivanje pukotina.

Apple verovatno lider u ovoj inovaciji

I drugi veliki igrači poput Apple-a su uključeni u trku. Apple je patentirao sklopivi iPhone sa poklopcem ekrana koji se sam popravlja kada je oštećen, ali ova tehnologija još nije u potpunosti razvijena.

 

 

Budući da  iPhone zauzima oko 80% organizovanog sekundarnog tržišta pametnih telefona, pretpostavlja se da će pple preduzeti korake kako bi kontrolisao tržište polovnih uređaja i sprečio rastuću popularnost rabljenih uređaja koji podrivaju prodaju novih iPhone-a. To može uključivati poticanje kupaca da direktno trguju sa kompanijom svojim korišćenim telefonima, umesto da koriste treća tržišta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike