Otkrijte blago u fiokama: Stari telefoni vrede nekoliko hiljada evra

28.05.2023

15:52

0

Autor: K. B.

Stari telefoni su izvor zanimljive investicije za kolekcionare i ljubitelje tehnologije

Otkrijte blago u fiokama: Stari telefoni vrede nekoliko hiljada evra
Copyright Pixabay

Pojedini stari mobilni telefoni iz prošlosti danas bi mogli da vas prijatno iznenade svojom tržišnom vrednošću. Ovi vintage uređaji ne samo da oživljavaju uspomene na prethodne generacije telefona, već su postali predmeti velikog interesovanja na tržištu.

Iznenadna popularnost starih mobilnih telefona među kolekcionarima rezultat je njihove jedinstvenosti, retkosti i nostalgične vrednosti koju nose. Uprkos brzom napretku tehnologije, postoji grupa entuzijasta koja ceni autentičnost i šarm starih telefona. Od modela poput Nokia 3310 do prvih iPhone uređaja, ovi mobilni telefoni se smatraju pravim draguljima u svetu kolekcionarstva.

Nokia 7280

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Old Devices (@oldcellphone)

 

Nokia 7280 je model mobilnog telefona poznat kao "lipstick" zbog svog jedinstvenog dizajna. Ovaj 2G telefon je osvojio priznanje časopisa Fortune kao jedan od najboljih proizvoda 2004. godine. Njegov izuzetan dizajn takođe je bio nagrađen na prestižnoj ceremoniji dodele nagrada za dizajn proizvoda iF 2005. godine. Danas je Nokia 7280 vrlo tražen među kolekcionarima, a na platformi eBay može se pronaći po ceni od oko 190 evra.

Motorola International 3200

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sven (@svenschlager)

 

Motorola International 3200 je pionirski model prenosnog digitalnog mobilnog telefona koji je lansiran 1992. godine. Ovaj revolucionarni uređaj bio je prvi korak ka digitalnoj revoluciji u mobilnoj telefoniji. Danas, Motorola International 3200 je izuzetno cenjen među kolekcionarima i može se pronaći na platformi eBay po cenama koje se kreću između 70 i 200 evra. Ovaj telefon predstavlja pravu retkost i simbolizuje prekretnicu u razvoju mobilnih tehnologija.

Motorola MicroTAC 9800X

Motorola MicroTAC 9800X je prvi model iz porodice MicroTAC mobilnih telefona proizvedenih od strane Motorola Industries u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj revolucionarni telefon je bio predstavljen javnosti 25. aprila 1989. godine. MicroTAC 9800X je bio jedan od prvih prenosivih mobilnih telefona koji je promenio način komunikacije. Danas, ova retkost može se pronaći na platformi eBay po ceni od oko 200 evra, privlačeći pažnju kolekcionara i ljubitelja retro tehnologije.

Motorola Razr2

Motorola Razr2 je jedan od telefona iz popularne linije preklopnih telefona kompanije Motorola. Ovaj elegantni uređaj pripada seriji 4LTR telefona. Na platformi eBay, Motorola Razr2 je dostupan po cenama koje se kreću između 100 i 200 evra. Ovaj telefon kombinuje stil, praktičnost i napredne funkcije, privlačeći pažnju korisnika koji cene izvanredan dizajn i performanse.

iPhone 3G

Revolucija u pametnim telefonima iPhone 3G, druga generacija iPhone telefona kompanije Apple, predstavljena je 9. juna 2008. godine na WWDC 2008 događaju u San Francisku. Ovaj ikonički telefon, nov i originalno zapakovan, može se prodati na eBayu po ceni od skoro 1.000 evra. iPhone 3G donosi revolucionarne funkcije i inovacije, predstavljajući prekretnicu u razvoju pametnih telefona. Njegov status kao kolekcionarskog predmeta i ikone modernog doba privlači pažnju ljubitelja tehnologije širom sveta.

iPhone2G

 

 

Mobilni poznat i kao iPhone EDGE, pametni je telefon iz istoimene porodice Apple Inc, tačnije to je bio prvi model koji je pripadao ovoj porodici pametnih telefona. Ovaj telefon je dostupan na eBayu za između 300 i 1.000 evra, u zavisnosti od stanja (ako je nov, s originalnim pakovanjem).

Motorola DynaTAC 8000X

 

 

DynaTAC je linija mobilnih telefona koju je proizvodila Motorola, Inc. od 1983. do 1994. godine. Za ovaj telefon možete izdvojiti od nekoliko stotina do čak nekoliko hiljada eura, u zavisnosti od stanja.

Mobira Cityman 900

Mobira Cityman 900 izdala je Nokia-Mobira 1987. Bio je to jedan od prvih prenosnih telefona. U zavisnsoti od stanja telefona, mogu se postići cene od nekoliko hiljada evra.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike