Internet prevaranti i dalje koriste tradicionalne metode, ali su postali izuzetno vešti i ubedljivi

22.09.2023

16:15

0

Kompanija Norton je objavila podatke koji pokazuju da prevare, fišing napadi i druge forme ljudske manipulacije čine čak 75 odsto svih digitalnih pretnji i da su dostigle najviši nivo u istoriji

Internet prevaranti i dalje koriste tradicionalne metode, ali su postali izuzetno vešti i ubedljivi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Iako se prevaranti oslanjaju na stare trikove, koriste sofisticiraniji arsenal sada kako bi svoje prevare učinili verodostojnijim i realističnijim. Upotrebom veštačke inteligencije (AI), kriminalci razvijaju prevare koje su ne samo ubedljivije, već i izuzetno realistične, što doprinosi tome da granice između stvarnosti i fikcije postaju sve mutnije.

Norton navodi da su u prvoj polovini godine blokirali više od 1,5 milijardi pretnji, uključujući 8 miliona pokušaja fišinga, 3,5 miliona pretnji na računarima i gotovo 33.000 mobilnih pretnji.

Naglašen je porast tri konkretna tipa prevara:

  • Prevarantske online prodavnice: Svakodnevno se pojavljuje hiljade lažnih online prodavnica koje privlače kupce ponudama popularnih proizvoda po nerealno niskim cenama. Međutim, nakon što žrtva plati, roba nikada ne stigne, a sama web stranica nestane zajedno s prevarantima, ostavljajući žrtve ne samo bez proizvoda već i sa ugroženim podacima o platnim karticama.
  • Sextortion (seksualne iznude): Ovakvi slučajevi takođe su u porastu. Prevaranti prete da će objaviti kompromitujuće informacije o žrtvi ako im ne uplati otkupninu. Često tvrde da poseduju slike ili video snimke koje su napravili putem žrtvinog uređaja.
  • Tehnička podrška: Klasik među prevarama u kojima se prevaranti predstavljaju kao tehnička podrška poznatih kompanija. Oni obmanjuju žrtve kako bi dobili daljinski pristup njihovim računarima i onda kradu finansijske podatke ili prevarantima predaju vredne informacije.
  • Podaci iz Nortonovog izveštaja potkrepljuju nalaze kompanije ESET, koja je u avgustu objavila porast sextortion e-mailova od čak 178 odsto između prve polovine 2022. i istog perioda 2023. godine, što je dovelo do toga da ESET ovu kategoriju proglasi za najveću pretnju.

    BONUS VIDEO:

     

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike