Rusija i Belorusija planiraju da razviju sopstvenu veštačku inteligenciju: Najavljene velike promene do 2025.

29.06.2023

10:08

0

Dve bratske zemlje žele da idu u korak sa svetom

Rusija i Belorusija planiraju da razviju sopstvenu veštačku inteligenciju: Najavljene velike promene do 2025.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Savet Federacije i Savet Republike Narodne skupštine Belorusije predlažu da se izradi strategija za razvoj veštačke inteligencije u Saveznoj državi Rusije i Belorusije, navodi se u završnom dokumentu 10. foruma regiona dve zemlje.

- Preporučiti Savetu ministara Savezne države da razmotre mogućnost da u saradnji sa Vladom Rusije i Vladom Belorusije izrade strategiju razvoja veštačke inteligencije u Saveznoj državi, predviđajući, između ostalog, zadatke i prioritetne mere za rešavanje aktuelnih problema etike upotrebe i funkcionisanja veštačke inteligencije - navodi se u dokumentu.

Zamenik premijera Vlade Rusije Dmitrij Černišenko rekao je ranije da Vlada aktivno radi na prilagođavanju strategije razvoja veštačke inteligencije. Kako je naveo, u poslednje tri godine rusko tržište veštačke inteligencije skoro se udvostručilo, a procenat implementacije u pojedinim industrijama dostiže 20.

Prema očekivanjima Vlade, do 2025. godine više od polovine svih ruskih preduzeća primenjivaće u svom radu rešenja veštačke inteligencije.

Forum regiona Rusije i Belorusije održan je u Ufi od 26. do 28. juna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike