Da li treba da se brinemo? Stručnjak za AI tvrdi da ćemo biti u nevolji kada mašine postanu samoodržive

18.07.2023

15:18

0

Autor: K. B.

Različiti scenariji katastrofe u vezi sa veštačkom inteligencijom mogu izgledati zastrašujuće, ali važno je razumeti razliku između naučne fantastike i stvarnih tehnoloških dostignuća

Da li treba da se brinemo? Stručnjak za AI tvrdi da ćemo biti u nevolji kada mašine postanu samoodržive
Copyright Profimedia

Ideja o tome da superinteligentne mašine preuzmu kontrolu i ugroze čovečanstvo potiče iz različitih filozofskih i naučno-fantastičnih rasprava, ali trenutno takvi događaji nisu deo naše stvarnosti.

Jedan od tih scenarija je takozvana "eksplozija inteligencije", gde bi superinteligentne mašine mogle da stvaraju i unapređuju nove mašine, izvan ljudske kontrole. Ova teorija ima pristalice i skeptike, ali većina stručnjaka smatra da je trenutno izvan domašaja naše tehnologije i da se suočavamo sa mnogo realnijim izazovima u oblasti veštačke inteligencije.

"Jednom kada dobijemo mašine koje imaju za cilj samoodržanje, u nevolji smo", rekao je Džošua Bengio.

Profimedia
 

Drugi scenarij sugeriše da bi superinteligentne mašine mogle razviti želju da unište čovečanstvo, što je slično prikazano u filmovima poput "Terminatora". Međutim, stručnjaci uglavnom odbacuju ovu ideju, naglašavajući da mašine nemaju sopstvenu volju ili motive, već samo izvršavaju zadatke koje su im postavili ljudski programeri.

Ključno je pažljivo pratiti razvoj veštačke inteligencije i usmeravati je ka koristima čovečanstva, uz istovremeno prepoznavanje i rešavanje etičkih i bezbednosnih pitanja. Stručnjaci i naučnici nastavljaju da istražuju i razvijaju ovu tehnologiju s ciljem da postigne napredak u korist društva, uz poštovanje bezbednosti i dobrobiti svih ljudi.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike