Da li skidate masku sa telefona pre nego što ga stavite da se puni? Evo zašto to od danas treba da radite

16.05.2023

16:09

0

Autor: Z. A.

Iz kompanija upozoravaju da uvek to činite, razlog je veona važan

Da li skidate masku sa telefona pre nego što ga stavite da se puni? Evo zašto to od danas treba da radite
Copyright Freepik

Većina pametnih mobilnih telefona koristi litijum-jonske baterije, a one će vremenom degradirati bez obzira na to na koji način punite telefon. Razlog za to je što litijum-jonske baterije funkcionišu tako što prenose nosioce naboja između elektroda, i taj proces oštećuje delove baterije tokom vremena, smanjujući njihovu efikasnost.

Punjenje telefona predugo ili dozvoljavanje da se baterija isprazni potpuno pre punjenja su odlični načini da se opterete elektrode i skrati vek trajanja baterije. Međutim, možda je jedan od najefikasnijih načina da se uništi baterija pregrevanje.

Na sajtu Apple za podršku upozoravaju da "korišćenje iOS ili iPadOS uređaja u veoma vrućim uslovima može trajno skratiti vek trajanja baterije [...] Nemojte ostavljati uređaj u kolima jer temperature u parkiranim kolima mogu premašiti ove granice."

Pixabay
 

Koristite iOS i iPadOS uređaje pri temperaturi između 0º i 35ºC. Niske ili visoke temperature mogu izazvati promene u ponašanju uređaja kako bi regulisao svoju temperaturu.

Veza između maski za telefone i ovoga je ta da određeni stilovi maski mogu uzrokovati zagrevanje telefona tokom punjenja. Ukoliko primetite da se vaš telefon značajno zagreva nakon punjenja, to može biti znak da je previše zagrejan, što može oštetiti kapacitet baterije.
Iako je iritantna činjenica da će baterija vašeg telefona neizbežno izgubiti nešto od svoje performanse tokom vremena, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste joj pomogli.

Sklanjanje maskice sa telefona tokom punjenja je dobar početak, kao i izbegavanje ostavljanja telefona na punjenju preko noći, jer to takođe može opteretiti elektrode baterije. Huawei preporučuje da održavate nivo punjenja između 30 i 70 procenata za najbolji vek trajanja baterije, dok Apple ima poseban alat u podešavanjima koji će sprečiti da se telefon ikada napuni preko 80 procenata iz istog razloga, pišu IT Vesti.

Freepik
 

Vaša maskica može biti moderna i privlačna, ali zašto ne biste pružili svom telefonu malo odmora tako što ćete ga pustiti da se puni bez maskice. Ovim jednostavnim korakom omogućićete telefonu da se lakše rashladi tokom punjenja, čime ćete smanjiti rizik od pregrejavanja i oštećenja baterije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike