Tehnološka čuda: Do kraja godine moguće "učitavanje" voljenih koji nisu više sa nama - na računar!

11.04.2023

22:49

0

Nova tehnologija omogućava digitalni život posle smrti

Tehnološka čuda: Do kraja godine moguće "učitavanje" voljenih koji nisu više sa nama - na računar!
Copyright Pixabay

Uzbudljive vesti iz sveta tehnologije stižu nam sa najnovijih istraživanja i inovacija. Prema najnovijem izveštaju, do kraja godine moguće će biti učitavanje podataka voljenih osoba koje nisu više sa nama na računare putem revolucionarne nove tehnologije.

Kako prenosi New York Post, kompanija "Eterna Digital" predstavila je ambiciozan plan koji bi omogućio ljudima da nastave da komuniciraju sa svojim preminulim voljenima putem digitalnih kopija, kreiranih na osnovu njihovih digitalnih podataka. 

Ova tehnologija, koja se trenutno razvija, koristi veštačku inteligenciju i duboko učenje kako bi rekonstruisala ličnost, karakteristike i sećanja osobe koja je preminula.

Kako bi proces bio moguć, korisnici bi morali da obezbede obimnu količinu podataka o osobi koju žele da "učitaju", kao što su tekstovi, e-mailovi, društvene mreže, fotografije i video zapisi, kao i druge digitalne tragove koje je osoba ostavila za sobom. 

Na osnovu ovih podataka, veštačka inteligencija bi koristila napredne algoritme kako bi rekonstruisala ličnost i karakteristike osobe.

Ova tehnologija bi omogućila korisnicima da nastave da komuniciraju sa svojim preminulim voljenima putem računara, koristeći digitalne kopije koje su kreirane na osnovu njihovih podataka. 

Profimedia
Nova tehnologija omogućava digitalni život posle smrti

Korisnici bi mogli da šalju poruke, razgovaraju i dele sećanja sa digitalnom kopijom osobe koja je preminula, kao da je ta osoba i dalje živa.

Međutim, ova tehnologija izaziva i kontroverze. Kritičari su zabrinuti zbog etičkih i moralnih pitanja koja se odnose na digitalnu reprodukciju ljudi.

Neki se pitaju da li je moralno stvarati digitalne kopije preminulih osoba, dok drugi upozoravaju na moguće zloupotrebe ove tehnologije, kao što su falsifikovanje identiteta ili zlostavljanje kroz digitalno nasilje.

Ipak, predstavnici kompanije "Eterna Digital" tvrde da je njihova namera da omoguće ljudima da nastave da komuniciraju sa svojim preminulim voljenima na jedinstven i emotivan način, te da su preduzeli sve mere kako bi osigurali privatnost i bezbednost podataka korisnika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike