Maskov "Starlink" sistem dobija konkurenciju: Kina lansira 13.000 internet satelita!

24.02.2023

22:33

0

Autor: A. B.

U saopštenju se dodaje da bi ovim lansiranjem bilo sprečeno da Starlink preventivno zauzme sva raspoloživa mesta u niskoj orbiti Zemlje

Maskov "Starlink" sistem dobija konkurenciju: Kina lansira 13.000 internet satelita!
Ilustracija - Copyright Printscreen/Youtube/ViralVideoLab

Kina se priprema da ugrozi dominaciju Maskovog Starlinka u orbiti Zemlje lansiranjem 13.000 internet satelita u nisku orbitu Zemlje.

Ovaj poduhvat predvodi tim profesora Sju Cana, vanrednog profesora na Univerzitetu svemirskog inženjerstva Kineske oslobodilačke armije, koji planira da ovo ostvari "pre nego što Starlink bude završen".

Lansiranje kineskih satelita bi "zagarantovalo da naša država ima svoje mesto u niskoj orbiti Zemlje", saopštio je tim profesora Sju Cana. 

U saopštenju se dodaje da bi ovim lansiranjem bilo sprečeno da Starlink preventivno zauzme sva raspoloživa mesta u niskoj orbiti Zemlje.

U ovom trenutku, Starlink ima više od 3.000 satelita u orbiti Zemlje, a planira da do 2027. godine poveća taj broj na 12.000. Međutim, planovi Starlinka ne staju na tome, jer planiraju da rasporede čak 30.000 satelita u orbiti. 

Printscreen/Youtube/ViralVideoLab
Starlink sateliti

Ovaj plan predstavlja pretnju za satelite drugih država, jer Pentagon ima ugovor sa kompanijom SpaceX i može da naredi toj kompaniji da "aktivno gađa i uništava ciljeve u svemiru", prema istraživačima.

Kinesko lansiranje satelita u LEO će omogućiti zemlji da ostane konkurentna u trci za svemirskim tehnologijama i da se osloni na sopstveni sistem za prenos podataka i komunikaciju, umesto da zavisi od stranih kompanija poput Starlinka. 

To bi takođe moglo da dovede do razvoja novih tehnologija koje bi unapredile kinesku svemirsku industriju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike