Kometa koju ćemo videti uskoro nije prošla ovoliko blizu Zemlje čak 50.000 godina!

07.01.2023

22:20

0

Autor: 24sedam

Posmatranje će biti moguće dobrim teleskopom, a možda i golim okom delom noći, ako ne bude previše mesečine i zagađenja svetlošću

Kometa koju ćemo videti uskoro nije prošla ovoliko blizu Zemlje čak 50.000 godina!
Meoetor/Ilustracija - Copyright Pixabay

Tokom narednih nedelja, novootkrivena kometa će se približiti Zemlji relativno blizu. Kometa C/2022 E3 (ZTF) će uoči 1. februara proći na 42 miliona km od naše planete, što je prvi put da „svraća“ posle 50.000 godina.

Iako će bez sumnje mnogi posmatrači neba pokušati da vide kometu, da li će neko zaista moći da je vidi zavisiće od niza faktora, uključujući lokaciju i svetlosno zagađenje iz prirodnih i veštačkih izvora.

Malena kometa, sastavljena od stenja i leda, prečnika oko jednog kilometra, otkrivena je u martu 2022. u Opservatoriji Palomar u Kaliforniji. Otkrivena je dok je prolazila orbitom Jupitera, a sada se kreće prema Suncu i postići će svoj perihel, svoju tačku najbližu Suncu 12. januara, prema proračunima astronoma.

Kada se kometa približi Suncu, led u njenom jezgru topi se i prelazi u dug veo prašine koji reflektuje Sunčevu svetlost. Taj blistavi veo verovatno će moći da se posmatra sa Zemlje.

Kometa će najviše zablistati „kada bude najbliže Zemlji, kaže Tomas Prins, profesor fizike na Tehnološkom institutu Kalifornije koji radi za program ZTF, piše portal Sajens.

Posmatranje će biti moguće dobrim teleskopom, a možda i golim okom delom noći, ako ne bude previše mesečine i zagađenja svetlošću.

Očekuje se da će najbolja prilika biti vikend 21. i 22. januara, kao i nedelja koja će uslediti. U tom razdoblju kometa će proći između Malog i Velikog medveda pre nego što utone u južnu hemisferu i krene u zakutke Sunčevog sistema što je verovatno njegova kolevka.

Ledeni posetilac poslednji put je bio tako blizu Suncu pre nekih 50.000 godina, prema proračunima astronoma.

Njegov skorašnji dolazak biće naučnicima prilika da bolje razumeju sastav kometa, posebno zahvaljujući svemirskom teleskopu „Džejms Veb“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike