Hitno ažurirajte WhatsApp! Telefoni su u opasnosti, kompanija prepravila kritičnu ranjivost

29.09.2022

17:43

0

Autor: 24sedam

Kompanija za internet bezbednost „Malverbajts“, nakon tehničke analize, tvrdi da se bag nalazi u mehanizmu aplikacije nazvanom „Video Call Handler“

Hitno ažurirajte WhatsApp! Telefoni su u opasnosti, kompanija prepravila kritičnu ranjivost
Pixabay/ Webster2703 - Copyright Pixabay/ Webster2703

WhatsApp je objavio hitno ažuriranje koje prepravlja veoma bitan sigurnosni propust na aplikaciji.

WhatsApp je objavio detalje „kritične“ ranjivosti na verziji aplikacije za Android uređaje, koja napadaču omogućava da tokom razgovora u telefon žrtve „ubrizga“ malver.

Kompanija za internet bezbednost „Malverbajts“, nakon tehničke analize, tvrdi da se bag nalazi u mehanizmu aplikacije nazvanom „Video Call Handler“, koji pri aktivaciji napadaču dozvoljava da preuzme kontrolu nad uređajem žrtve.

Opasnost nazvana CVE-2022-36934 je kategorisana na skali opasnosti 9,8 od 10.

Pixabay
 

Portpatol Vatsapa Džošua Brekman je u razgovoru za „Tekranč“ rekao da su bagove otkrili stručnjaci iz Mete i da kompanija nije primetila „dokaze o njihovoj zloupotrebi“.

Nisu samo Androidi ugroženi!

WhatsApp je takođe objavio detalje o drugoj ranjivosti (CVE-2022-27492), koja na skali opasnosti ima ocenu 7,8 i koja hakerima omogućava pokretanje malicioznog koda na iOS uređaju žrtve nakon slanja malicioznog video snimka.

Obe ranjivosti su zakrpljene u najnovijoj verziji WhatsAppa, a korisnicima se preporučuje da aplikaciju ažuriraju što pre.

Ranjivost pogađa korisnike koji imaju WhatsApp za Android pre verzije 2.22.16.2 i WhatsApp za iOS pre verzije 2.22.15.9.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike