Tel Aviv postaje prvi grad sa električnim putevima

17.10.2020

12:30 >> 12:18

0

Vozila će se puniti električnom energijom tokom vožnje

Tel Aviv postaje prvi grad sa električnim putevima
Copyright Pixabay

Grad Tel Aviv radi na stvaranju bežičnih električnih puteva za punjenje i napajanje javnog prevoza u gradu.

Električni putevi deo su pilot programa koji vodi opština Tel Aviv-Jafo u saradnji sa kompanijom ElectReon i Dan Bus. Projekat se finansira novcem iz državnih i privatnih fondova, mada se još uvek tačan iznos ne zna.

Električni putevi će se prostirati od železničke stanice Univerziteta u Tel Avivu do terminala Klatzkin u Ramat Avivu, u dužini od dva kilometra.

Pixabay

Sistem se sastoji od skupa bakarnih kalemova koji su postavljeni ispod asfalta ulice. Vozila će imate instalirane prijemnike na podu vozila za prenos energije direktno na baterije i to tokom vožnje. Time neće biti potrebno uspostavljanje stanica za punjene,  niti će se koristiti skupe i glomazne baterije.

Ako pilot program bude uspešan, opština Tel Aviv će razmotriti proširenje i korišćenje električnih puteva na više deonica u gradu. Testiranje će biti obavljeno tokom naredna dva meseca, nakon ćega će kompanija Dan Bus započeti redovan saobraćaj do i sa Univerziteta u Tel Avivu.

Električni putevi će pomoći da se smanji zagađene i umanji buka čime će se značajno poboljšati kvalitet života u Tel Avivu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: cnn.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike