Do beskonačnosti i dalje! Apple predstavio iPhone 14 sa satelitskom vezom za hitne slučajeve i detekcijom sudara, a poznate su i cene

08.09.2022

09:06

0

Autor: 24sedam

Apple je za svoje korisnike spremio četiri nova modela: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max

Do beskonačnosti i dalje! Apple predstavio iPhone 14 sa satelitskom vezom za hitne slučajeve i detekcijom sudara, a poznate su i cene
mob2 - Copyright Printscreen/youtube/CNET

Kao i svake godine u ovo vreme, Apple na već  tradicionalnoj „Far Out“ konferenciji u Kaliforniji predstavlja novu liniju uređaja, od kojih je po pravilu najzanimljiviji najnoviji iPhone. Ovog puta radi se o iPhoneu 14 i svim njegovim varijacijama.

Kako to obično biva, danima pre nizala su se nagađanja koja su preplavila društvene mreže, te su se mogle čuti mnoge tačne, ali i manje proverene informacije.

Izvršni direktor kompanije Tim Kuk na početku događaja predstavio je Apple watch osme generacije nazivajući ga "spasonosnim".

Novi Apple Watch serije osam otporan je na plivanje i pukotine. Senzori zdravlja u satu i dalje uključuju mogućnost čitanja nivoa kiseonika u krvi i EKG-a. Takođe, postoji novi senzor temperature kao deo naprednih funkcija za praćenje ciklusa za zdravlje žena. Naime, senzor će dati procenu ovulacije, ali i noćnu temperaturu ručnog zgloba kako bi otkrio promene od samo 0,1 stepen Celzijusa.

Ono što Apple Watch osme generacije čini zaista spasonosnim je funkcija koja detektuje udes. Tako, sada sat automatski kontaktira hitne službe i šalje vašu lokaciju.

Nova tehnologija može da oseti snagu i vreme udara kako bi utvrdila da li je došlo do prednjeg ili bočnog udara, sudara pozadi ili da li je došlo do prevrtanja automobila. Iz kompanije navode da je uređaj dizajniran da štiti podatke, dok će zdravstveni podaci korisnika biti podeljeni isključivo uz njegovu dozvolu.

Dolazi u četiri boje u aluminijumu — crna, zlatna, aluminijumska i crvena — i tri boje od nerđajućeg čelika.

Prodaja počinje od 16. septembra, a cena uređaja kreće se od 399, pa do 499 dolara za sat sa mobilnom mrežom.

Printscreen/youtube/CNET
 

Zvezda večeri svakako je bila nova iPhone 14 serija telefona koja nakon nekoliko godina konačno donosi promene vidljive golim okom, makar za one koji su spremni da za njih dodatno plate.

Model će se prodavati u standardnoj i plus verziji. Za Iphone 14 karakterističan je OLED ekran, sa 6,1 inča dok će Plus model imati ekran od 6,7 inča.

Zarez u ekranu kod ova dva modela ostaje, kao i dve kamere sa zadnje strane od kojih je glavna kamera identična kao kod prošlogodišnjeg modela.

iPhone 14 i iPhone 14 Plus dolaze sa unapređenim i većim glavnim senzorom koji upija više svetlosti, kao i novim široko-ugaonim senzorom koji pravi bolje fotografije pri lošim uslovima. Unapređenja se posebno odnose na softversku obradu fotografije.

Prednja kamera po prvi put dobija automatski fokus i bolju softversku obradu fotografije.

Unapređeno je i video snimanje. Novi "Action mode" donosi još bolju stabilizaciju slike za "glatke" video snimke.

Appleov iPhone je prevazišao svoje zemaljske korene i preselio se na "nebo".

Najnoviji modeli iPhone 14 dolaze sa ugrađenim satelitskim antenama koje mogu da šalju i primaju kratke poruke u i iz svemira kada je telefon van dometa, tako da korisnik može kontaktirati spasioce ili poslati svoju lokaciju. Ta funkcija nosi naziv “Emergency SOS via satellite”

Satelitsku uslugu omoguće nove antene, a softver će korisniku pokazati gde i kada da usmeri mobilni kako bi uspostavio komunikaciju sa satelitima. Tako će iPhone u nekoliko koraka pitati korisnika detalje o hitnoj situaciji, a oni će biti prosleđeni spasilačkim službama. Ista opcija omogućiće i lociranje korisnika putem satelita u područjima bez signala. Od novembra će satelitska usluga Emergency SOS biti aktivirana u SAD-u i Kanadi.

Pro modeli iz iPhone 14 serije dobili su nadogradnju čipseta na Apple A16 Bionic, dok slabija dva telefona i dalje koriste prošlogodišnje Apple A15 Bionic čipove. Kada je u pitanju RAM, Apple je odlučio da poveća početnu količinu memorije na 6GB. Standardni modeli dobijaju LPDDR4X tip memorije, dok je za Pro modele rezervisano 6GB LPDDR5 RAM-a.

Na polju skladišnog prostora, Apple je odlučio da zadrži iste opcije kao kod iPhone 13 linije. Tako iPhone 14 i iPhone 14 Plus dobijaju 128GB, 256GB i 512GB varijante, dok iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max imaju 256GB, 512GB i 1TB prostora za skladištenje podataka.

Apple iPhone 14 linija stiže u nekoliko varijanti boja - ljubičasta je ovogodišnji novitet za iPhone 14 Pro, sa početnim cenama od 799 dolara za iPhone 14 i 899 dolara za iPhone 14 Plus. Modeli iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max imaju početne cene od 999 i 1099 dolara.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike