7 predmeta koji vam u budućnosti neće biti potrebni

21.10.2020

17:00 >> 13:15

0

Autor: S.Kalaba

Vreme je da se oprostimo od ovih predmeta!

7 predmeta koji vam u budućnosti neće biti potrebni
Copyright Pixabay

Uprkos tome što se svakodnevno koristi, kompanija Enerđus, planira da ponudi bežični punjač sposoban za punjenje uređaja na udaljenosti od 3 metra. Usavršavanjem ove tehnologije omogućiće punjenje elektronskih uređaja u svakom trenutku, koristeći radio talase, pa čak i svetlost.

Isto tvrdi i druga kompanija, Vi-čardž, koja razvija tehnologiju i proizvode za prenos bežične energije pomoću fokusiranih infracrvenih zraka. Kako navode, oni će za punjenje elektronskih uređaja koristiti infracrvenu svetlost pretvorenu u električnu energiju putem fotonaponskih ćelija postavljenih na uređaj.

CD ili DVD su uveliko zastareli mediji. Uz streaming platforme možemo stalno uživati u gledanju filmova, muzike i video igara.

Uskoro nam neće biti potrebni ni novčanici jer će novac biti virtuelan. Već imamo Bitkoin i druge kripto valute kao što su Ethereum, Ripl,  Lajtkoin,  kojima upravlja baza podataka koja može da prati sve transakcije i da upravlja odnosom između vrednosti virtuelne i ostalih valuta.

Pixabay

I ključevi će nestati iz upotrebe. Jednostavni, tasteri će se transformisati, biće elektronski i digitalni, i moći će da otvore vrata pomoću blutut veze ili Vajfaja.

Nestaće i veš mašine, ma koliko vam to čudno zvučalo. Ali dve različite grupe istraživača, jedna u Kini od 2012. a druga u Australiji od 2016, rade na razvoju premaza od nanočestica koje reaguju poput belila kada su izložene suncu.

Australijska istraživanja su pokazali da se sve može dobro oprati za samo 30 minuta izlaganja suncu jer svetlost aktivira nanočestice metala koje su prisutne na površini i ta energija je u stanju da razgradi organske materije na tkaninama i time ukloni mrlje.  Jedini problem bi mogao nastati u zemljama gde ima malo sunčeve svetlosti.

Pixabay

Iako su osnovni za sigurnost naših podataka, često ih zaboravljamo. Zbog toga, za manje od 10 godina, biće razivijena tehnologija koja koristi nekoliko biometrijskih podataka i koje je teško kopirati kao što su skeniranje šarenice oka, prepoznavanje glasa, skeniranje otisaka prstiju i prepoznavanje lica, što je već prisutno na nekim pametnim telefonima.

Na primer, kompanija BioKeč, koju su osnovali stručnjaci za neurološke nauke i veštačku inteligenciju, razvila je tehnologiju zasnovanu na profilima ponašanja koja analizira više od 500 parametara, od toga kako držimo svoj uređaj pa do veb lokacija koje posećujemo. Dakle, ako neko drugi pokuša da koristi naš računar ili pametni telefon, postaće nepristupačan.

Sve više automobila koristi kamere, na primer kamere unazad nude širi pogled, čak i na mrtve tačke, čineći retrovizore zastarelim. Pored toga, sve smo bliži automobilima koji se voze sami i ogledala više neće biti potrebna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike