24sedam sa tvorcima prve električne formule u Srbiji: Svetski stručnjaci su fascinirani našim uspehom

28.03.2022

18:13

0

Neprikosnoveni srpski studenti stvorili su "Drumsku strelu" 2022.

24sedam sa tvorcima prve električne formule u Srbiji: Svetski stručnjaci su fascinirani našim uspehom
formula (5) - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Dušan Opsenica je student završne godine master studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, katedra za motorna vozila, i koordinator projekta tima "Drumska strela".

Za portal 24sedam on ističe da ih čekaju četiri takmičenja u narednom periodu i da je ponosan na svoj tim koji čini pedeset troje studenata.

24sedam/Ivan Mitić
 

Kako je došlo do ideje da učestvujete na ovako velikom projektu, s obzirom na to da ste svi veoma mladi?

Projekat je svakako namenjen studentima osnovnih i master studija, što i propozicije takmičenja nalažu.

Tim "Drumska strela" postoji već 10 godina na Mašinskom fakultetu i praksa je da ambiciozni studenti sa fakulteta usavršavaju svoje znanje i stiču nova radna iskustva radom kroz tim. svakako su znanje i iskustvo ključni razlozi za moju odluku da se ovom timu priključim.

24sedam/Ivan Mitić
 

Šta je takmičenje "Formula Student", a šta "Drumska strela"?

Formula Student takmičenje je najveće inženjersko takmičenje na svetu. Pre svega je usmereno ka studentima tehničkih fakulteta koji na taj način stiču praktična znanja iz svojih oblasti interesovanja. Takmičenje se sastoji od projektovanja i izrade trkačkog vozila kako bi se pokazala sposobnost studenata da naprave brzo, bezbedno i efikasno vozilo za trkanje.

Drumska strela" je jedini srpski Formula Student tim koji su 2010. godine osnovali studenti Mašinskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka. Tim je za svojih 12 godina postojanja napravio devet trkačkih vozila sa SUS motorom, a ove godine predstavio je svoje prvo električno vozilo, takođe prvo takvo vozilo proizvedeno u Srbiji.

24sedam/Ivan Mitić
 

Šta je novo u timu od ove sezone i koliko vas učestvuje u projektu?

Najveći novitet jeste samo električno vozilo, ali se i u okviru njega takođe nalazi dosta noviteta. Po prvi put tim je izradio monokok šasiju od karbonskih vlakana, vozilo se pokreće sa čak četiri elektromotora, po jedan u svakom točku, a ponosni smo i na planetarni prenosnik snage koji smanjuje broj obrtaja elektromotora.

24sedam/Ivan Mitić
 

Koje su tehničke karakteristike vozila - dimenzije, snaga motora, kapacitet baterija, ubrzanje, maksimalna brzina?

U auto-moto sportu najvažnija karakteristika jeste masa vozila. Iz tog razloga najveći trud uložen je u to da vozilo bude što lakše, kako bi imalo što bolje performanse na stazi. Masa našeg vozila je oko 250 kg, a uz to, i uz pogon sa četiri elektromotora, ubrzavamo 0-100 za manje od tri sekunde, dok je maksimalna brizna vozila 130 km/h. Baterija koja pokreće vozilo je takođe vođena proračunima što manje mase, uz zadovoljenje disciplina takmičenja, a njen kapacitet iznosi 600 V, što nam omogućava da pređemo 21 km vožnje na stazi. Dimenzije vozila pre svega su uslovljene pravilnicima sa takmičenja i, shodno tome, dužina našeg vozila je 2,8 m, širina 1,4 m, a visina iznosi 1,1 m.

Šta vas čeka u narednom periodu?

S obzirom na to da je vozilo predstavljeno sredinom decembra prošle godine, i da su kvalifikacije za takmičenja završene, naredni period je rezervisan za testiranje. Prvo smo počeli da testiramo komponente samog vozila, kako bismo počeli da radimo testiranja na celom vozilu, i na kraju dolazi testiranje samog vozila na stazi.

Da li je u današnje vreme mladim ljudima teško da realizuju ovakav projekat?

Izazovno svakako jeste. Potrebna su određena odricanja kako bi se student posvetio ovako velikom projektu. Sve se najviše svodi na rad. Od fakulteta i sponzora dobijamo veliku pomoć i što se tiče prostora, resursa, ali i saveta i znanja.

24sedam/Ivan Mitić
 

Kakav je odnos na takmičenjima prema studentima iz Srbije?

Sudije na takmičenjima Formula Student su iskusni inženjeri iz automobilske industrije i, prema njihovim rečima, članovi tima "Drumske strele" su jedni od najvrednijih, najsnalažljivijih i najkreativnijih mladih inženjera u tom takmičenju. To potvrđuje i činjenica da je poznati inženjer kompanije “Porsche” Vincenco Bevilacqua bio fasciniran uspehom našeg tima sa tako dobrim vozilom nastalim uz veoma nizak budžet.

Kada će "strela" imati prvu probnu vožnju?

Testiranja na kojima trenutno radimo i koja nas očekuju su izuzetno nepredvidiva, ali se nadamo da ćemo uspeti da izađemo sa vozilom na stazu sredinom proleća.

24sedam/Ivan Mitić
 

Šta je potrebno da bi neko mogao da vozi formulu?

Pre svega potrebno je da student bude član tima. Svakako, predznanja iz auto-moto sporta su veliki plus, ali to nije ključno. Na prvom mestu ovo je inženjerski projekat i iz tog razloga poznavanje vozila i njegovih sistema je izuzetno značajno. S obzirom na male dimenzije vozila, tu su i fizička ograničenja, sa aspekta dimenzije samog vozila.

Gde vidite sebe za pet godina?

Sebe vidim na odgovornoj poziciji u odgovornoj firmi, uz rad u struci, i uz primenu znanja i iskustava koja sam stekao, kako tokom studija, tako i dugogodišnjim radom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike