Zašto pet prezimena nosi 30 odsto stanovnika u Kini

18.01.2021

15:00 >> 14:14

0

Razlog kinesko pismo, ali i tehnologija

Zašto pet prezimena nosi 30 odsto stanovnika u Kini
Copyright Pixabay

Kina ima 1,37 miliona stanovnika, a njih 30 odsto se preziva Vang, Li, Džang, Liu ili Čen. To je pet najčešćih prezimena, i nosi ih više od 433 miliona ljudi, ili 30 odsto Kineza.

Prema podacima Ministarstva javne sigurnosti, u Kini je u upotrebi samo oko 6.000 prezimena, dok većina, ili gotovo 86 odsto stanovništva, deli samo 100 prezimena. Poređenja radi, Sjedinjene Američke Države, s manje od četvrtine kineskog stanovništva, prijavile su 6,3 miliona prezimena na popisu stanovništva 2010. godine.

Ono što utiče na to je svakako kinesko pismo, jer ne možete tek tako dodati slučajni potez kineskom znaku i stvoriti novo prezime. Drugi razlog je tehnologija.

Pixabay

Kineska digitalna revolucija transformisala je svakodnevni život, a mnogi od ovih sistema oslanjaju se na ograničenu listu standardizovanih kineskih znakova. To znači da ljudi s retkim znakovima u svojim imenima, koji nisu kompatibilni s postojećim računarskim sistemima, mogu biti zapostavljeni. To bi mnoge nateralo da promene prezime iz praktičnih razloga, pa čak i ako to znači napuštanje vlastitog nasleđa i jezika.

A nije uvek tako bilo. Profesor na Univerzitetu u Pekingu Čen Džiavej kaže da je zabeleženo više od 20.000 prezimena kroz dugu kinesku istoriju. Neki istraživači procenjuju da ih je bilo oko 23.000. Retka ili neobična kineska prezimena izumrla su kroz vreme, a izumiru i dalje, s obzirom na digitalni napredak u Kini i na to da se više dokumenta ne pišu rukom. Glavni problem je što nisu svi kineski znakovi kodirani u računarske sisteme.

Prema podacima državne novinske agencije Sinhua, 2017. godine je bilo kodirano oko 32.000 kineskih znakova, a desetine hiljada znakova je izostavljeno.

Prema tradiciji, kineske devojke kada se udaju ne menjaju prezime i ne dodaju muževljevo prezime, već zadržavaju svoje devojačko prezime.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike