Iza ovih šarenih stepenica krije se tužna životna priča

23.12.2021

15:00

0

Krasi ih čak 2000 vrsta keramičkih pločica iz 60 zemalja sveta, od Aljaske i Jamajke do Kazahstana i Kraljevine Esvatini

Iza ovih šarenih stepenica krije se tužna životna priča
profimedia-0632545019 - Copyright Profimedia

Jedan od glavnih simbola Rio de Žaneira su šarene stepenice Selaron, koje su nezvanično dobile titulu najljepših stepenica na svetu. A iza njih stoji ime umetnika Horhea Selarona, koji je 23 godine svog života posvetio njihovom ulepšavanju, u čemu je i uspeo zahvaljujući donacijama turista iz 60 zemalja sveta.

Ove stepenice se nalaze u poznatoj četvrti Lapa, a umetnik koji je ukrasio predivne stepenice je Čileanac Horhe Selaron.

Profimedia
 

Nakon što je proputovao skoro ceo svet, stigao je 1983. godine u Rio de Žaneiro i zaljubio se na prvi pogled.

Odlučio je da ostane u gradu, a da bi preživeo prodavao je svoje slike. Stanovao je u zgradi na vrhu stepenica koje će uskoro dobiti njegovo ime. Tada su stepenice bile u očajnom i zapuštenom stanju, pa je odlučio da interveniše.

Profimedia
 

Počelo je s uređenjem nekoliko stubova ispred zgrade. Plan je bio ukrasiti ih keramičkim pločicama u bojama brazilske zastave, ali ono što je počelo kao hobi u slobodno vreme preraslo je u veliki projekat.

Kako su stepenice postajale šarenije, tako su postajale i popularnije, a fanovi iz celog sveta počeli su da šalju donacije, keramičke pločice.

Danas ove predivne stepenice krasi čak 2000 vrsta keramičkih pločica iz 60 zemalja sveta, od Aljaske i Jamajke do Kazahstana i Kraljevine Esvatini.

Motivi su različiti i uključuju ptice, karte, zastave, fudbal, slavne ličnosti… Ipak, jedan motiv se najčešće ponavlja. Reč je o motivu trudne Afrikanke. Ona je ujedno bila i glavni motiv slika koje je Selaron prodavao kako bi prikupio novac za nove pločice.

Profimedia
 

Nikada nije otkrio o kome se radi, samo je rekao da je to jedan „lični problem iz prošlosti“.

Šarene stepenice Selaron je opisao kao svoje „odavanje počasti brazilskom narodu“, lud i jedinstven san koji će se završiti onoga dana kada ga više ne bude.

Godine 2013. to se i dogodilo. Na istim tim stepenicama pronađeno je beživotno telo umetnika. Pravi uzrok smrti nikad nije otkriven.

Uteha leži u činjenici da je Selaron za života ipak dobio priznanje. Za svoj projekat koji je trajao ukupno 23 godine nagrađen je titulom počasnog građanina Rio de Janeira - grada kojeg je voleo i na čijim je ulicama ostavio neizbrisiv trag, ovekovječen u natpisu na stepenicama: „Brazil, volim te.“

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike