Ajkula u krovu, čovek koji visi, ruka u pustinji! Najčudniji spomenici na svetu

10.11.2021

19:30

0

Najčešće služe kao podsetnici na važan događaj ili istorijsku ličnost, ali ne uvek

Ajkula u krovu, čovek koji visi, ruka u pustinji! Najčudniji spomenici na svetu
profimedia-0192425654 - Copyright Profimedia

Širom sveta možete pronaći mnoge prelepe statue i skulpture. Mnogi od njih uključuju važne istorijske koje su dale doprinos u različitim oblastima. Ipak, ima i onih čije postojanje ne možemo tako lako da razumemo.

Ovo su neke od čudnijih skulptura širom sveta.

Ajkula u krovu, Oksford, Velika Britanija

Profimedia
 

Kuća u čiji krov uranja ogromna ajkula, ne nalazi se usred burnog okeana već u Oksfordu, u Velikoj Britaniji. Ovaj nesvakidašnji spomenik je nastao na 41. godišnjicu bacanja atomske bombe na Nagasaki. Dizajnirao ga je vajar Džon Bakli, a konstruisao Anton Kastio.

Čovek koji visi, Prag, Češka

Profimedia
 

"Hanging out" je skulptura Zigmunda Frojda a delo je umetnika Davida Černija koji na provokativan način šalje poruku: "Stanje ljudi u odnosu na našu potrebu da svesno odlučimo da živimo ili da život pustimo".

Palac

Profimedia
 

Palac usred užurbanog poslovnog sektora Pariza. Ova džinovska skulptura je definitivno među najčudnijim i najneobičnijim na svetu. Poznata po tome što pravi veće verzije najjednostavnijih stvari u svom umetničkom delu, ova skulptura je zapravo tačna replika Baldačinijevog palca. Izgrađen 1965. godine, ovaj gigantski palac stoji i danas. Činjenica da to niko zaista ne shvata je verovatno ono što ga čini još bizarnijim.

Ruka pustinje

Profimedia
 

U pustinji Atakama u Čileu, naći ćete ruku koja izgleda kao da izlazi iz peska. Što joj se više približavate, izgleda veće, ostavljajući utisak da džinovski čovek izbija iz peska. Delo čileanskog vajara Maria Irarazabala, ruka je bukvalno usred ničega. Međutim, ako imate priliku da lutate čileanskom pustinjom, sigurno ćete ceniti njen efekat hladovine.

Čovek koji prolazi kroz zid

Profimedia
 

Zamislite da hodate mirnom ulicom u Parizu i odjednom vidite čoveka kako izlazi iz zida. Kada se bolje pogleda, to je samo bronzana statua inspirisana starom pričom o čoveku koji je prošao kroz zidove (Le Passe- Muraille). Posvećena je slavnom pariskom piscu Marcelu Aymeu, koji je čitav život živeo na Montmartru. Skulptura je visoka 2 metra i 30 centimetara, a prikazuje lik iz njegove priče "Hod kroz zidove", a predstavlja ljudsku glavu, gornji deo trupa i desnu nogu ugrađene u kameni zid.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike