Crkva Pokajnica: Vanvremenska lepota koja opominje

05.11.2021

13:30

0

Crkvu je u XIX veku podigao knez Vujica Vulićević koji će ostati upamćen po izdaji kuma

Crkva Pokajnica: Vanvremenska lepota koja opominje
Pokajnica crkva brvnara (1) - Copyright 24sedam/Jovana Beloica

Sedam kilometara od Velike Plane, u Starom Selu, nalazi se crkva-brvnara Pokajnica koju je 1818. godine podigao knez Smederevske nahije Vujica Vulićević, kao čin pokajanja.

Iako je knez Vujica bio poznat po junaštvu i hrabrosti, koju je pokazao u borbama protiv Turaka, u narodu je ostao upamćen kao čovek koji je presudio svom kumu Karađorđu. 

Vožd se u Srbiju iz emigracije vratio posle četiri godine. Miloš Obrenović bio je u velikom strahu, zbog čega je i želeo njegovu smrt. Jedina osoba u koju je vožd Karađorđe imao poverenja i koja mu je bila bliska bio je njegov kum Vujica Vulićević. Na sastanak sa njim, u Radovanjskom lugu 25. jula 1817. godine, on dolazi sa Nikolom Novakovićem, koji je ubio vožda dok je spavao i potom mu sekirom odsekao glavu.

Kažu da je na mestu gde je pokopano Karađorđevo telo nikao hrast koji i danas svedoči o mučkom ubistvu.

Godinu dana kasnije, Vujica podiže crkvu-brvnaru u blizini mesta ubistva. Egzekutora Nikolu Novakovića ubili su seljaci, a na njegov grob u Opariću navalili su veliku stenu i prokleli ga ostavivši ga bez obeležja. 

Pokajnica je napravljena od hrastovine i posvećena je prenosu moštiju Svetog Nikole. Ikonostas je uradio Konstantin Zograf. U okviru kompleksa u Starom Selu nalaze se i konak i drveni zvonik.

O vanvremenskoj i neobičnoj lepoti ove crkve, koja je ujedno i opomena, govore fotografije koje je zabeležila novinarka portala 24sedam Jovana Beloica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike